Ljubav i veze

Glavni sastojak hormon oksitocin – Sprej za nos spriječit će parove da se svađaju

Napisao admin

Rješenje za parove koji se često svađaju pronašli su naučnici sa univerziteta u Zürichu. Naime, oni su kreirali sprej za nos čiji je glavni sastojak oksitocin, poznatiji kao hormon sreće i ljubavi.


Svađa (Foto: Cure.ba)

Ako ga udišu žene, učinit će ih mnogo prijateljskije raspoloženima, dok će kod muškaraca izazvati suosjećajnost.

Istraživanje je pokušalo istražiti uticaj hormona na autonomni živčani sistem za vrijeme svađa. Učestvovalo je 47 parova između 20 i 50 godina koji su bili vjenčani ili su zajednički živjeli neko duže vrijeme. Dok su ih snimale kamere svađali su se o jednoj temi “po izboru” i to kad su udahnuli sprej sa oksitocinom ili placebo.

U 45 minuta svađanja u sobi snimale su ih kamere, a svako malo morali su davati uzorak sline kako bi naučnici pratili rad njihovog živčanog sistem i nivoa hormona. Žene koje su udahnule hormon bile su mnogo više prijateljski nastrojene i imale su manje zahtjeve, dok su muškarci bili pozitivniji i više uključeni u razgovor. Zanimljivo, aktivnost živčanog sistema kod žena je pala a kod muškaraca je porasla, prenosi Daily Mail.

Inače, “droga” za nježnost, oksitocin, proizvodi se prirodnim putem u tijelu za vrijeme seksa, kod izrazite seksualne privlačnosti, te tokom porođaja, potičući na stvaranje mlijeka u dojkama.

cure.ba

Komentari

komentara