Ljubav i veze

Hrana i seks – Top 10 afrodizijaka na stolu

Napisao admin

Neke namirnice imaju psihoaktivna svojstva pa utječu na naše hormone, moždanu kemiju i energiju te razinu stresa, neke su psihološki sugestivne a neke jednostavno povećavaju dotok krvi u genitalije.


Čokolada (Foto: Cure.ba)

10. Šparoga. Engleski travar iz 17. stoljeća, Nicholas Culpepper, napisao je da šparoga “pobuđuje požudu kod muškaraca i kod žena”. U 19. stoljeću u Francuskoj mladoženjama su servirana tri slijeda jela od šparoga kao svadbena večera. Sve je to s dobrim razlogom: šparoga je izvrstan izvor kalija, vlakana, vitamina B6, vitamine A i C, tiamina i folne kiseline. Za potonje se kaže da potiče proizvodnju histamina koji oba spola trebaju da bi postigli orgazam.

9. Bademi. Bademi su oduvijek smatrani simbolima plodnosti. Pjesnici i književnici su pisali da okus badema kod žena izaziva požudu. Znanstvenici pak kažu da bademi obiluju vitaminom E, magnezijem i vlaknima. S obzirom na to, čini se da ni pjesnici i književnici nisu bili u zabludi.

8. Avokado. Kad samo pogledate oblik avokada, bit će vam jasno zašto ga povezuju sa seksualnošću. Azteci su avokado zvali ahuacuatl”, odnosno “drvo testisa”. Smatrali su da plod koji u pari ovako visi sa stabla sliči testisima. Katolički svećenicu u Španjolskoj su ovo voće smatrali tako opsceno seksualnim da su ga zabranili. Danas znamo da je avokado bogat folnom kiselinom, vitaminom B6 i kalijem te podiže imunitet.

7. Banane. S obzirom na oblik, sasvim je jasna poveznica sa seksom. Osim sugestivnog oblika, banana je puna kalija, magnezija i B vitamina i navodno zbog nekih minerala i enzima, podiže muški libido.

6. Bosiljak. Ovo začinsko bilje ne samo da super miriše i svemu daje fini okus, nego je i jako zdrav. Njegova aroma navodno ima afrodizijska svojstva te je i jako stimulativan. Bosiljak u umaku za tjesteninu bi vam trebao ubrzati rad srca! Možda su zato Talijani poznati kao zavodnici.

5. Čokolada. Čista čokolada je kraljica prirodnih afrodizijaka. Sadrži spoj anandamidom koji je psihoaktivni kemijski “feel good” spoj kao i feniletilamin ili tzv. “ljubavni spoj” jer oslobađa dopamin u one centre mozga odgovorne za užitak tijekom orgazma. Feniletilamin pomaže pojačavanju osjećaja uzbuđenja, privlačnosti i euforije. Kako također sadrži triptofan koji je osnovni sastojak neuro-prijenosnika serotonina koji pomaže u opuštanju i samopouzdanju.

4. Smokve. Za ovo seksi voće se dugo smatra da stimulira uzbuđenje, tim više što otvorena smokva podsjeća na ženski spolni organ. Smokve su jedno od najstarije spominjanog voća, s obzirom da su Adam i Eva pokrivali svoje intimne dijelove smokvinim lišćem. Navodno su bile Kleopatrino najdraže voće, a Grci su ih smatrali svetima te simbolima ljubavi i plodnosti.

3. Češnjak. Znamo da ima, pa… istančan okus no važnije je to da je jak kakvima čini i one koji ga konzumiraju. Prepun je alicina koji pojačava protok krvi. Jako ga se preporučuje muškarcima.

2. Kamenice. Kad netko kaže afrodizijak, vi kažete kamenice. Namirnica koju je proslavila njezina seksi reputacija stimulatora požude. Kamenice su možda i došle na takav glas jer su pune cinka koji pomaže pri proizvodnji sperme te podiže libido.

1. Med. Slatki i ljepljivi med je odličan izvor bora, minerala u tragovima koji pomaže tijelu da iskoristi i probavi estrogen – ženski hormon seksa. Istraživanja su također pokazala da ovaj mineral podiže razinu testosterona u krvi koji je odgovoran za seksualni nagon i orgazam i kod muškaraca i kod žena. Osim navedenog, med sadrži vitamin B koji je potreban za testosteron.

cure.ba

Komentari

komentara