Ljubav i veze

Sve je u mozgu – Prava ljubav je zapravo požuda?

Napisao admin

Centar u mozgu koji kontrolira našu želju za seksom nalazi se u istom dijelu mozga gdje su smješteni i centri za emocije i vrlo su usko povezani, pokazala je najnovija studija. Kako seksualni čin ne bi bio samo fizička aktivnost, već povezivanje s partnerom na dubljoj razini, prilikom vođenja ljubavi signalne će se lampice u centru za uzbuđenje i emocije u mozgu istovremeno upaliti, pojašnjavaju naučnici.


Par ( Foto: Cure.ba )

– Nismo znali šta očekivati. Oba osjećaja su mogla završiti kao potpuno odvojena. Ispada da su ljubav i seksualna želja aktivirali specifična, ali povezana područja u mozgu – objasnio je psiholog Jim Pfaus sa sveučilišta Concordia i naglasio da niko nikad nije stavio te dvije stvari zajedno kako bi zaključio kako se aktiviraju. Zajedno sa svojim teamom analizirao je preko 20 studija koje su većinom skenirale mozak ispitanika i proučavale njihove reakcije na, primjerice, prikaz erotskih slika ili slika svojih bližnjih. Na osnovi tih rezultata mapirali su mozak označivši važnu moždanu strukturu, striatum. Zaključili su da ljubav i seksualna želja aktiviraju različite dijelove striatuma.

– Ljubav je zapravo navika koja se oblikuje počevši od seksualne želje te se razvija dalje kako se ta želja nagrađuje. To u mozgu funkcionira na isti način, kao kada ljudi postaju ovisnici o drogama – kaže Pfaus pojašnjavajući da se dio mozga koje aktivira seksualna požuda obično aktiviraju stvari koje nam pružaju užitak, a to su seks ili hrana, dok je drugo područje koje se probudi kad osjetimo ljubav ali tek kad uz to počnemo uživati. Dakle, i kod seksualno uzbuđenih i kod zaljubljenih osoba aktivira se gotovo isti dio mozga. Čak isti onaj koji se povezuje i s ovisnošću o drogama, piše “vecernji.hr”.

– Dok seksualna želja ima vrlo specifičan cilj, ljubav je više apstraktna i složena, tako da je manje ovisna o fizičkoj prisutnosti nekog drugog – govori Pfaus.

cure.ba

Komentari

komentara