Ljubav i veze

Dotjerajte je! – Savjeti za upečatljivu biografiju

Napisao admin

Koliko ste već molbi za posao i biografija poslali, a dobili svega nekoliko ili nijedan odgovor? Očito, nešto morate promijeniti.


Pisanje biografije (Foto: Cure.ba)

1. Napravite skicu

Da, to znači da morate otvoriti svoju biografiju i posvetiti joj neko vrijeme. Vrijeme je za redizajn. Zvuči dosadno? Možda, ali nemate šta izgubiti, pogotovo ako vaša dosadašnja potraga nije urodila plodom. Ako je s vašim obrazovanjem, iskustvom i vještinama sve uredu, greška mora biti – u samoj biografiji.

Preraspodijelite poglavlja, promijenite slova i njihovu veličinu. Igrajte se, dok ne dizajnirate nešto što vam se sviđa puno više od stare biografije.

2. Razmjestite informacije

Mnogi kandidati ne posvećuju previše pažnje rasporedu informacija. Podatke obično navode hronološki, a pritom navode i sve poslove koje su do sada radili. Zaista ne morate navoditi sve. Kada se prijavljujete na jedan konkretan oglas, istaknite samo one bivše poslove koji su usko povezani s njim.

Ovo možda znači da ćete imati nekoliko verzija biografije ili da ćete biografiju morati prilagođavati svakom novom oglasu za posao. Zvuči kao gnjavaža? Gledajte to ovako: što više vremena uložite u ovaj proces to ćete više skratiti vrijeme čekanja na povratnu informaciju i poziv na razgovor.

3. Izbacite fraze, veznike, cijele rečenice…

Neki su se pojmovi u životopisu postali toliko učestali da su naprosto – dosadni. U istraživanju poslodavci su istaknuli fraze koje su toliko česte da su ih počeli ignorisati:

Druželjubiva osoba

Ambiciozan

Timski igrač

Marljiv

Samostalan

Ove riječi zapravo ne govore puno o vašim konkretnim postignućima stoga ih pokušajte zamijeniti nekim konkretnijim pojmovima – neka vaša djela govore umjesto vas.

4. Istaknite postignuća

Mnogi kandidati u životopisu ističu opis poslova koje su radili, ali ne i svoje rezultate. Iako je opis radnog mjesta važna informacija, poslodavce će više zanimati šta biste konkretno mogli učiniti za njih, ako vas zaposle?

Na primjer, umjesto “voditelj prodaje” – vođenje ključnih kupaca, ugovaranje poslova i sl, jednostavno napišite: “voditelj prodaje” – porast prodaje za 10% u drugom kvartalu

Nemojte pretjerivati s brojevima, ali nemojte ih niti zanemariti.

5. Uključite sažetak

Sažetak mnogi kandidati zaboravljaju uvrstiti u biografiju, a ako to i naprave biraju pogrešne riječi. Misao vodilja prilikom pisanja sažetka mora biti: poslodavac želi doznati kakve bi koristi mogao imati od mene.

Na primjer, ako istaknete da se želite dalje usavršavati, to je korisno vama ali, kakve će konkretno koristi poslodavc imati od vašeg usavršavanja?

Sažetak mora istaknuti vaše iskustvo u najkraćim crtama, a pritom moraju biti naglašene one koje informacije poslodavcu pokazuju da ste korisni njemu, a ne da ste općenito kvalitetan radnik.

6. Popunite praznine

Ako nikako ne možete prikriti ‘rupe’ u radnom iskustvu, pokušajte iz tog razdoblja istaknuti nešto što će poslodavcu ukazati da ste imali barem neku aktivnost. To može biti neki tečaj, hobi, honorarni posao.

Poslodavac će tako znati da ništa ne pokušavate sakriti te da ste tokom razdoblja nezaposlenosti ipak bili aktivni.

7. Nemojte komplikovati

Kada smo vam uvodno savjetovali da promijenite nešto u svojoj biografiji, pritom nismo mislili na ‘šašava’ slova ljubičaste boje ili plavu pozadinu. U svemu treba imati mjeru…

8. Provjerite sadržaj…još jednom

Jedna mala greška može vas koštati razgovora za posao, makar bila riječ o jednom ispuštenom slovu. Kontakt podaci moraju biti navedeni. Uz ime i prezime nemojte zaboraviti navesti adresu, e-mail, broj telefona i/ili mobitela.

Provjerite ima li kakvih nepravilnosti.

cure.ba

Komentari

komentara