Ljubav i veze

Da li muškarce inteligentne žene privlače ili plaše?

Napisao H. H.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Buffalu pokazalo je da muškarci misle da su pametne žene izazovne samo u teoriji. Sjajno, zar ne?

Ispostavilo se da “psihološka distanca” inteligentne žene čini atraktivnijim, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu ‘Ličnost i socijalna psihologija’, ali suština nije tako pozitivna kao što djeluje na prvi pogled.

Sve te tvrdnje o tome kako je inteligencija privlačna pale su u vodu kada su suočene s kontratezom. Heteroseksualni muškraci rado bi bili u vezi s inteligentnom ženom, sve dok ih ona intelektualno ne nadmaši.

Slikovni rezultat za intelligent woman

Da se vratimo na “psihološku distancu”: to je kada se pojedinac oslanja na apstrakciju, da bi formirao određeni stav o događaju ili situaciji koja je udaljena u vremenu, prostoru ili je samo hipotetička, piše “Azra“.

Dakle, dok se u teoriji priča o inteligentnim ženama, muškarci ih smatraju izuzetno privlačnim…Ali kad se uživo nađu u prilici da budu u kontaktu s pametnom ženom, perspektiva se mijenja.

Ranija istraživanja o ovoj temi pokazala su da inteligencija generalno čini da ljude doživljavamo kao privlačnije, ali se sve mijenja kad se ispostavi da je žena pametnija od muškarca s kojim je u vezi (naročito ako on tvrdi da ga je upravo inteligencijom privukla). Tužno, ali istinito izgleda…

Komentari

komentara