Ljubav i veze

Parovi često jedu napolju – 5 uzroka zbog kojih žene tokom ozbiljnih ljubavnih veza dobiju višak kilograma

Napisao admin

Kada je neko sam, mnogo češće jede zdravu hranu kod kuće. Parovi često jedu napolju, što znači unos mnogo većeg broja kalorija.


vaganje (foto:cure.ba)

Magazin Women's Health je identifikovao pet najvećih uzroka zbog kojih žene tokom ozbiljnih ljubavnih veza dobiju višak kilograma. “Kada se opustimo u romantičnoj vezi imamo nove navike koje nisu uvijek najbolje za našu tjelesnu težinu”, kaže Ejmi Gorin, profesorica psihologije sa Univerziteta u Konektikatu.  

Kada je neko sam, mnogo češće jede zdravu hranu u svojoj kući. Parovi često jedu zajedno prilikom izlazaka, što neminovno znači i unos mnogo većeg broja kalorija. Zbog toga se preporučuju zajednički obroci koje parovi sami spremaju. 

Istraživanja su pokazala da parovi koji žive zajedno duže od dve godine postaju mnogo manje fizički aktivni te da postoji mnogo veći rizik za žene da postanu gojazne. Mnoga istaživanja su takođe pokazala da žene koje treniraju zajedno sa svojim partnerom gube više kalorija nego one koje vježbaju same.  

Najveći problemi nastaju kada žene počnu da jedu iste količine hrane kao njihovi partneri. Kako kažu eksperti, žene izgube predstavu o normalnim porcijama kada duže vrijeme jedu zajedno sa muškarcima koji jedu mnogo više od njih. Žene takođe troše 26 posto kalorija manje od muškaraca pa je jedino rješenje da jedete tri četvrtine porcija koje jedu vaši partneri. 

Istraživanje urađeno na Univerzitetu u Njukaslu je pokazalo da žene često počnu da jedu istu hranu kao i njihovi partneri. Zbog toga je bitno kontrolisati veličinu porcija, šta jedete i uvijek imati više opcija prilikom obroka.  

Kako bi se spriječilo nagomilavanje viška kilograma potrebno je da se često mjerite, jer je mnogo lakše izgubiti manje količine prekomjerne težine. Istraživanja su pokazala da većina ljudi jednostavno odustane kada shvate da su se ugojili više od tri kilograma, prenosi Smedia.

vijesti.ba

Komentari

komentara