Ljubav i veze

Šta li je to? Kriza srednjih godina – drugi pubertet

Napisao H. H.

Kriza srednjih godina je faza u kojoj ljudi ponovo procjenjuju svoje prioritete i ciljeve. Taj prijelaz u dugu fazu života neizbježan je.

Neki muškarci to dožive sa 40, drugi sa 50. Za neke osobe to može početi čak i već oko 35 a za neke i 20 godina kasnije. Rijetko kog zaobiđe.

Može početi naglo, okidač može biti neki teški životni događaj, a može doći i polako, “šunjajući se”.

Svi smo čuli za nekog muškarca koji je u nekim 40-im ostavio suprugu i otišao sa duplo mlađom ženom od sebe. Zašto je tako?

Neki muškarci tijekom krize obraćaju se suprugama i dešava se da postaju još bliži sa suprugama i njihova veza postaje jača. Dok se često dešava i to da se muškarci okreću mlađoj ženi kako bi uz sebe imali mladost koja njima nedostaje. Dakle ako je to njegov izbor (odlazak sa mlađom ženom) da bi preživio krizu po tom pitanju ne možete ništa učiniti.

Kriza pogađa i muškarce i žene. Ali ogromna je razlika u ponašanju žene koja prolazi kroz menopauzu i muškarca u krizi srednjih godina. Žene se bolje pripreme jer čitaju o tome, istražuju, razgovaraju sa prijateljicama, dok sa druge strane muškarci ne znaju što ih je to snašlo.

Istraživanja o ovom su vrlo rijetka, skoro da ih i nema.

Ono što znamo je činjenica da ukoliko ne dođe do osobnog razvoja tijekom krize srednjih godina osoba zapadne u depresiju. To se često dešava.

Ono najčešće po čemu se prepoznaju muškarci koji zapadaju u krizu srednjih godina je to da izjavljuju da je život dosadan, odjednom provode mnogo vremena pred ogledalom, počinju da se razbacuju sa parama i žale za mladošću.

Kriza je jedan od najčešćih razloga za prevaru, bar kad su muškarci u pitanju. Znači nije uvijek slučaj ostavljanja ali promjena načina života dešava se često. Tad se traže mlađe žene jer se uz njih osjećaju mlađe i samim tim dokazuju svoju muškost sebi i drugima.

U periodu srednjeg doba mora se prihvatiti da je mladost prošlost i suočiti se s dolazećom starošću, shvatiti i prihvatiti sva ograničenja, odreći se nekih iluzija iz ranijeg životnog ciklusa i izgraditi realistične ciljeve. Neispunjavanje ovih zadataka može dovesti u ono stanje koje se naziva kriza srednjih godina.

Komentari

komentara