Ljubav i veze

Psiholozi tvrde – Koja je poželjna razlika u godinama

Napisao admin

U pravoj ljubavi prepreke ne postoje i razlika između partnera u godinama nije bitna. No, psiholozi tvrde da je optimalno od tri do pet godina.


Par (Foto: Cure.ba)

Često sami sebi postavljamo mnoga pitanja… Šta kada je razlika u godinama između partnera velika? Šta je to velika razlika u godinama između partnera? Koja je to poželjna razlika? Koja je to najpovoljnija razlika u godinama za ljubavni odnos? Na žalost, tu nema pravih i tačnih odgovora. 

U nekim sredinama i nekim kulturama poželjno je da muškarac bude stariji od žene, a u nekim je poželjno da žena bude starija od muškarca.

Koja razlika u godinama može biti prihvatljiva?

Prema istraživanjima smatra se da je poželjno da razlika ne bude veća od 10 godina; dok neka druga pokazuju da je ta razlika prihvatljiva i poželjna i do 16 godina.

Po nekima je optimalna razlika imeđu partnera imeđu 3 i 5 godina. Kao što vidimo, stavovi su različiti i zavise od socijalnog i kulturnog miljea, od stavova starijih članova porodice, kao i od ranijih iskustava članova uže i šire porodice.

Često se dešava da ako je razlika u godima između roditelja veća od 10 godina i sama njihova djeca grade partnerske odnose sa starijim partnerima(10 pa i više godina).Ipak najvažnije što se uvijek mora imati u vidu kada se govori o partnerskim odnosima jeste činjenica da je to veza dvoje ljudi, dvije osobe koje imaju svoj integritet i svoju ličnost.

To odnos u kojem ni jedna strana nije u situaciji da daje i da gubi, već u situaciji u kojoj uvijek obje strane dobijaju: bilo na kvalitetu veze ili na kvalitetu sopstvenog života što je garant za sreću.

 

cure.ba

Komentari

komentara