Ljepota

EVO KAKO SE TO RADI – Pravilna njega masne kože

Napisao admin

Iako se problemi s masnom kožom često povezuju s pubertetom, kad se pojačano aktiviraju lojne žlijezde, mnoge žene (i muškarci) bore se s pretjeranim sjajem masne kože i u zrelijoj dobi.


kosa (foto:cure.ba)

Masna koža uvelike je uvjetovana genetskim faktorima i razinom spolnih hormona u organizmu, čije fluktuacije i neravnoteža (u pubertetu, tijekom mjesečnice ili menopauze) dovode do pretjeranog stvaranja sebuma. Masni sjaj T-zone, sklonost aknama i miteserima, proširene pore i ostale nevolje s masnom kožom nose i jednu prednost: masna koža sporije stari zbog više razine hidratacije u usporedbi sa suhom ili osjetljivom kožom. 

Što uzrokuje masni sjaj kože? 

U srednjem, vezivnom sloju kože (dermisu) nalaze se žlijezde lojnice, koje proizvode masnoću tj.sebum. Sebum prolazi kroz dlačno-lojni folikul na površinu kože i pomaže u stvaranju zaštitnog hidrolipidnog sloja. Kod masne kože, sebum je gušći, pretjerano se luči, ispunjava i proširuje pore te izaziva masan sjaj, posebice na mjestima gdje je povećan broj žlijezda lojnica (čelo, nos i brada). Proširene pore ispunjene sebumom, nečistoćom i odumrlim stanicama kože dovode do stvaranja mitesera, a začepljeni folikuli postaju idealan teritorij za razvoj bakterije koja uzrokuje akne. 

Kako njegovati masnu kožu?osnovni korak u njezi masne kože je temeljito, ali ne agresivno, čišćenje lica dvaput dnevno. Izaberite blagi tonik ili gel za umivanje niske PH vrijednosti, bez ulja i alkohola, koji će ukloniti višak masnoće i istovremeno očuvati površinski hidrolipidni film. Čišćenje lica sapunom, agresivnim tonicima ili prečesto umivanje mogu dodatno pogoršati stanje te pojačati stvaranje sebuma. 

Jednom do dvaput tjedno nanesite masku nakon tretmana sredstvom za čišćenje. Posebice su djelotvorne maske od zelene gline, jer će glina upiti pretjeranu masnoću, mrtve stanice i nečistoću iz pora. Masku ostavite na licu 10-15 minuta i zatim temeljito isperite, prenosi neseser.hr. 

Dvaput sedmično  načinite piling kože, koji će ukloniti masnoću i nečistoće s površinskog sloja. Piling neka bude obogaćen antibakterijskim ili protuupalnim sastojcima ukoliko imate problema s aknama. 

Koristite nekomedogene, oil-free i po mogućnosti antibakterijske make up proizvode: teški puder na bazi ulja može vašem licu načiniti dugotrajnu štetu.

cure.ba

Komentari

komentara