Ljepota

Soja, bademi, smeđa riža… – Ova jela vam mogu pružiti lijepu kosu!

Napisao admin

Vaša kosa je ogledalo vašeg zdravlja. Ako ste zdravi, vaša kosa će biti sjajan i jaka. Ali ako vam nedostaje nekih elemenata u prehrani, vaša kosa će biti opuštena, tanka i lomljiva i dosta će opadati. To je razlog zbog čega trebate jesti dosta vegetarijanske hrane.


kosa (foto:cure.ba)

Postoje mnoga vegetarijanska jela koja vam mogu pružiti lijepu kosu. Naprimjer, zeleno povrće je vrlo zdravo za kosu jer vam ono daje vitamin C. Željezo se ne može apsorbirati bez pomoći vitamina C. Soja i sir također daju dovoljnu količinu proteina vašoj kosi. Uostalom, kosa je također sastavljena od proteina. Neki vitalni minerali poput cinka se nalaze u vegetarijanskoj hrani, naprimijer slanutku. Cink pomaže u sprečavanju peruti i tako čini kosu zdravom.

Osim toga, u nastavku pogledajte koje to namirnice možete jesti kako bi spriječili opadanje kose.

1. Soja.

Kosa se sastoji od keratina (protein). Zbog toga su proteini vrlo važni za kosu, posebno tanku i oštećenu. Soja se sastoji od proteina, prema tome, uključite ovu namirnicu u vašu svakodnevnu ishranu.

2. Bademi.

Ovaj orašasti plod bogat je vitaminom E, koji vam je potreban za bolji i brži rast kose. Bademi su također bogati kalcijem, koji je jako bitan za zdravlje korjena kose. Omega 3 masne kiseline u bademima čine kožu glatkom i svilenkastom.

3. Smeđa riža.

Ova vrsta riže bogata je složenim ugljikohidratima, a time sadrži i puno vlakana. Također je bogata vitaminima B kompleksa koji su bitni za dobro zdravlje kose.

4. Zeleno lisnato povrće.

Lisnato povrće poput špinata, zelja i sl. ima znatnu količinu željeza koji jača kosu. Oni su također bogati vitaminima A i C, koji pomažu u apsorpciji željeza u tijelu.

5. Citrusno voće.

Nepotrebno je reći da su citrusno namirnice bogate vitaminom C. To je razlog zašto one pomažu u proizvodnji kolagena. Kolagen pak pomaže kosi da raste.

6. Švapski sir.

On ima bitne proteine koji pomažu u  oporavku oštećene kose. Također, je bogat kalcijem.

7. Zob.

Željezne rezerve prisutne u zobi mogu se lako apsorbirati u tijelu. Štoviše, zob sadrži rijetke minerale poput fosfora i magnezija.

8. Slanutak

Ove mahunarke su odlične za kontrolu peruti, jer imaju puno cinka. Ovaj mineral djeluje kao lijek protiv peruti.

cure.ba

Komentari

komentara