Ljepota

Savjeti stručnjaka – 10 zapovijedi za lijepu kosu!

Napisao admin

Najprije se pomirite sa činjenicom da vrlo vjerojatno nikada nećete imati kosu o kojoj sanjate. Od kad je svijeta i vijeka kovrčavice žele imati ravnu kosu, a one s ravnom kosom barem valovitu, plavuše žele biti rasne crnke, crnke krhke plavuše, a uostalom, tko ne zavidi vatrenim riđokosima koje plijene pažnju gdje god se pojave.


Kosa (Foto: Cure.ba)

Priroda je okrutna, genetski materijal kojim raspolažete ne udovoljava vašim prohtjevima, idejama i vizijama? Nema veze, niste jedini. Mi, nažalost, ne nudimo super truper transformaciju koju ćete postići genetičkom manipulacijom, ali zato znamo deset pravila pomoću kojih ćete imati kosu za poželjeti.

1. Čisti, bojaj, hrani!

Perite kosu svaka tri dana. Ako imate masnu kosu, onda ste iznimka i perite je onoliko često koliko vam odgovara, ali koristite blage šampone za svakodnevno pranje. Ne perite kosu baby šamponima osim ako nemate meku kosu poput bebine, jer ti šamponi nisu dovoljno učinkoviti u otklanjanju nečistoća s kose odraslih. Izbjegavajte drastične promjene boje: nova nijansa smije biti samo tri nijanse svjetlija ili tamnija od prirodne te mora biti usklađena s tonom lica i stilom odijevanja. Kod svakog pranja koristite regenerator, a jednom tjedno i masku.

2. Nemoj isušivati svoju kosu

Ispiranje kose uvijek završite hladnim mlazom jer hladnoća zatvara kutikul kose i daje prirodan sjaj. Uvijek upijte višak kose ručnikom prije stavljanja regeneratora, na taj način koristit ćete manje količine, ali će one biti učinkovitije jer ih niste razrijedili vodom koja se skupila na kosi.

3. Hrani svoju kosu redovito!

Osim maski, pakunga i seruma, zdravu kosu jamči i zdrava prehrana! Kosa je sastavljena od proteina, pa se pobrinite da unosite dovoljno proteina u organizam. Bijelo meso, riba, orašasti plodovi i posni sir idealan su izvor proteina.

4. Štiti svoju kosu od sunca!

Očito je da je kosi zaštita prijeko potrebna, ali koliko nas to uistinu čini? Veoma mali broj! Neka vam zaštita kose postane rutina jer UV zrake oštećuju kosu u jednakoj mjeri kao i kožu. Dodamo li tome sol, klor i vjetar koji često dolaze u kombinaciji s UV zrakama, nije ni čudo da nam je kosa nakon godišnjeg odmora u lošem stanju. Ljeti nakon svakog kupanja isperite kosu običnom vodom i nanesite sprej s UV zaštitom, a tijekom godine koristite proizvode za styling s UV filterima.

                              

5. Oprezno postupaj s fenom, peglom, viklerima i ostalim pomagalima

Sušenje fenom, styling, peglanje, vrući vikleri… Jeste li se ikada zapitali koliko vaša kosa trpi? Koliko god voljeli sva ta pomagala za oblikovanje kose, većina njih zbog vrućine koju isijavaju isušuje kosu te ona brzo postaje ispucala i suha. Investirajte u dobar proizvod za zaštitu od vrućine koja proizlazi iz fena ili, još bolje, sušite kosu na zraku kad god imate priliku.

6. Koristi masku!

Jednom tjedno nanesite masku za kosu i ostavite je dovoljno dugo da djeluje. Učinak će biti bolji ako zamotate kosu u prozirnu foliju, jer će tako toplina aktivirati djelovanje maske. Ako vam je kosa jako oštećena ostavite masku nešto dulje nego to preporuča proizvođač, ali ne predugo da se ne zamasti.

7. Budi strpljiva za zapetljanom kosom!

Češljate se, češljate i naiđete na takav „zapetljanac” na kakav još niste naišli od djetinjstva, kada ste igrali gumi-gumi iza zgrade? Nervoza će vas tjerati na to da počupate to gnijezdo od kose, ali zdrav razum nalaže da se oboružate strpljenjem! Ako vam je kosa sklona petljanju, češljajte se češljem sa širokim zupcima i otpetljavajte je malo po malo. Ako ne ide češljem, nanesite malo regeneratora ili seruma koji će kosu omekšati. A kao posljednje utočište uvijek postoje škare…

8. Budi ovisna o šišanju!

Jedna od rijetkih ovisnosti koju trebate podržavati je ona o šišanju vrhova. Meka kosa treba šišanje svakih šest tjedana, a gusta i čvrsta svakih osam. Ako puštate kosu i mislite da će vam šišanje usporiti rast u pravu ste. Ali šišanje će isto tako spriječiti da na kraju završite sa slapom ispucane kosu koju ionako morate šišati jer izgleda grozno. Odabir je na vama…

                                

9. Zapamti da je manje više!

„Seksi bez puno napora” neka bude vaša mantra. Nemojte provoditi sate pokušavajući napraviti savršenu frizuru- osim ako ne želite beživotnu, zacementiranu frizuru. Opuštena punđa uvijek izgleda bolje od one u stilu Jovanke Broz, a prirodne, čupave kovrče i valovi izgledaju bolje od lokni napravljenih figarom. Izvucite najbolje od svoje prirodne kose i držite se toga.

10. Natjeraj druge da budu ljubomorni!

Ako poštujete svih devet pravila, deseto će vam biti najlakše. S lijepom kosom privući ćete i muške i ženske poglede. Zato flertajte s njom, učinite od nje svoje oružje, pomirite se s tim da je ravna/ kovrčava/ gusta/ tanka i izvucite od nje najbolje što možete!

fashion.hr

Komentari

komentara