Ljepota

UZROCI I SAVJETI – Spriječite opadanje kose pravilnom njegom

Napisao admin

Opadanje kose postaje sve češći problem ne samo u starijih ljudi već i kod mladih, počevši od tinejdžera, najčešće zbog stresa koji rezultira sve bržim tempom života. Najvažnije je otkriti pravi uzrok i poduzeti adekvatne korake. Ako nisu u pitanju medicinski razlozi, problem opadanja kose se najčešće rješava pravilnom njegom.


kosa (foto:cure.ba)

Korištenjem primjerenih šampona, losiona ili kapsula kosa će manje opadati, no potrebno je i promijeniti prehranu. Nezdrava hrana pogoduje ispadanju kose, stoga osobe koje pate od anoreksije ili bulimije vrlo često izgube kosu. Do ovakvih posljedica dolazi jer organizam ne dobiva dovoljno vitamina, proteina i minerala koji su nužni za rast kose. Tinejdžeri vegetarijanci mogu gubiti kosu ako se ne pobrinu opskrbiti organizam proteinima iz nekih drugih izvora koji nisu mesni. Također i neki sportaši gube kosu jer su skloniji anemiji ili ako koriste steroide.

Doktor dermatolog Dinko Kaliterna, kaže da je normalno da dnevno ispadne oko 100 vlasi, Ukoliko taj broj bude veći potreban je pregled dermatologa koji na temelju pretraga i pregleda odredi je li potrebna terapija ili ne treba ništa poduzimati. Svaka vlas raste od dvije do pet godina, a mjesečno naraste jedan do jedan i pol centimetar. Vlasi imaju određeni vijek trajanja koje nakon nekog vremena odumiru i ispadnu te se zamjene novima. Ako ispadanje kose traje oko šest mjeseci bez prestanka, tada je svakako potreban pregled dermatologa.

Kod muškaraca je riječ o utjecaju testosterona koji smanjuje korijen i na taj način izaziva ispadanje kose ili je riječ o genetici.

Kod žena jedan od najčešćih uzroka ispadanja kose je na prvom mjestu stres, bolesti štitnjače i hormonalni poremećaji -najčešće policistični jajnici te nedostatak željeza. Navedeni uzroci ispadanja kose su zdravstvene prirode.

– Kod policističnih jajnika dolazi do prorjeđivanja kose pretežno na vrhu tjemena zbog utjecaja testosterona na korijen. Postoje i drugi razlozi kao npr. sistemne bolesti, hormonalni poremećaji, lijekovi protiv tumora, zračenje, trovanje, automimune bolesti i mnogi drugi medicinski razlozi koji se moraju ustanoviti – kaže dr. Kaliterna.

Od nemedicinskih uzroka na prvom mjestu je pretjerivanje s čestim bojanjem, farbanjem, nošenje uskih gumica te kopči. Svakodnevno se najčešće susreće ispadanje kose zbog stresa i zbog nemedicinskih razloga. Obično nakon neke bolesti, poroda ili stresa dolazi do pojačanog ispadanja kose te često u praksi nije moguće povezati uzročni događaj. Kod nemedicinskih uzroka ispadanja kose bitno je izbjegavati provocirajuće faktore i savjet dermatologa za njegu uz jačanje kose.

Nošenje pojedinih frizura pogotovo tipa konjski rep izaziva trajni gubitak kose što se očituje povišenim čelom tipičnim za crnkinje. Uske kopče slično djeluju. Stoga sami možemo učiniti da spriječimo ispadanje kose. Potrebno je fen koristiti što dalje od glave jer oštećuje kosu, ne često farbati kosu te i izbjeljivati. Uske kopče i gumice što rjeđe nositi.

Ukoliko morate skupiti kosu učinite to sa što širim kopčama ili gumicama. Uz to savjetuje se redovito mijenjanje položaja gumice tj. kopče jer se time priječi lomljenje kose i njeno čupanje. Kod pranja kose šampon držite pet minuta te koristite maske ili regeneratore.

– Od vitamina i minerala postoje brojni pripravci te posebno posvetite pažnju da imaju od sadržaja acetil cistein, željezo, taurin, cink i MSM. Kod policističnih jajnika se daje kontracepcija koja neutralizira djelovanje testosterona na korijen vlasi. Postoje brojni pripravci koji potiču rast kose npr. tretinoin i minoksidil…

cure.ba

Komentari

komentara