Ljepota

Savjeti – Obnovite nokte na prirodan način!

Napisao admin

Izgled noktiju mnogo govori o zdravlju: promjene na njima mogu da budu pokazatelj bolesti, a ako su to uzdužne brazde i krti nokti, vjerovatno se radi o poremećaju poznatom kao onihoreksa.


Nokti (Foto: Cure.ba)

Šta su to nokti? Nokti su rožnati izraštaji koji se razvijaju iz površinskog (epitelnog) sloja kože na vrhovima prstiju ruku i nogu. Rastu oko 0,9 mm nedjeljno, odnosno 2-3 mm mjesečno i potpuno se regenerišu za oko 6 mjeseci. No, postoje i varijacije u brzini rasta noktiju: danju rastu gotovo dva puta brže nego noću, kao i ljeti u odnosu na zimu.

Kad se na noktima pojave uske, fine, uzdužne brazde, a na slobodnoj ivici nokatne ploče vide se sitni, iskidani komadići nokta, riječ je o onihoreksi, poremećaju koji može da ukazuje na manjak željeza, kalcijuma, vitamina A i D, ali u većini slučajeva javljaju se zbog dodira sa nekim hemikalijama poput alkohola, nekvalitenog laka i sredstva za njegovo skidanje.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i dermatološkog pregleda. Kada je riječ o terapiji, praktikuje se premazivanje noktiju neutralnom kremom, glicerinom ili toplim maslinovim uljem, uz izbjegavanje štetnih spoljašnjih faktora. 

Na zdravlje noktiju utiče ishrana. Zato bi na svakodnevnoj trpezi trebalo da se nađe mnogo voća, mesa, namirnica bogatih vitaminima D i E i kalcijumom koji podstiću rast i čvrstinu kako noktiju, tako i kostiju. Također, lješnjaci, bademi, orasi i hrana bogata željezom i proteinima jačaju nokte, što važi i za sok od mrkve i čaj od mente.

SUNCOKRETOVO ULJE. U staklenu flašicu sipajte 0,6 dl suncokretovog ulja, 5 kapi vitamina A i 4 kapi jodne tinkture, pa lagano promućkati. Ovom tečnošću mazati nokte 2 puta dnevno.

MASLINOVO ULJE. Tretman omega kiselinama prava je blagodat za nokte. Dovoljno je da ih desetak minuta držite potopljene u mlakom maslinovom ulju. Terapija se primjenjuje svaki drugi dan sve dok nokti ponovo ne postanu čvrsti i glatki.

BILJNO ULJE. Sipati u posudicu mlako biljno ulje i dodati 5 kapi soka od limuna. Natapati 2 puta nedjeljno. 

CRNI LUK. Crni luk prepolovite, pa njime svakodnevni trljajte nokte. Također, od ovog povrća može da se iscijedi sok koji se utrljava u nokte. 

TRETMAN SA MLIJEKOM. Umlačite mlijeko, pa potopite ruke i držite 5 minuta. Ovim tretmanom jačaju se  i hidriraju nokti jer je mlijeko puno laktozne i prirodne alfa-hidroksilne  kiseline, koje nježno uklanjaju mrtve ćelije s kože.

ULJE BRESKVE. Pomiješajte tvrdo kuhano žumance i 4 g pčelinjeg voska, pa lagano rastopite na pari, a zatim dodajte malo ulja breskve. Polako miješati dok ne dobijete kremastu masu, a potom ostavite da se ohladi i sipajte u teglicu. Dobijenu kremu utrljajte u nokte svako veče, a zatim navući pamučne rukavice. 

cure.ba

Komentari

komentara