Ljepota

Korisno otkriće – Šta izaziva rosaceu (crvenilo kože)

Napisao admin

Naučnici su konačno otkrili šta izaziva zapaljenje i crvenilo kože kod ljudi koji pate od rosacee.


Lice (Foto: Cure.ba)

To je relativno često oboljenje, smatra se da ga od poznatih osoba imaju Bil Klinton, Princ Čarls i njegovi sinovi Vilijem i Hari. Ispostavilo se da rosceu izazivaju grinje, koje se nastane u znojnim žlijezdama i poslije smrti ispuštaju bakterije koje su bile nastanjene u njihovom tijelu.

“Kod normalne kože ima malo grinja. Kod roscee, ima ih mnogo i zato se ispušta veliki broj bakterija,” objašnjava Kevin Kavana koji je vodio studiju.

Vjerujemo da visoki nivoi bakterijskih toksina nadjačavaju odgovore imunog sistema i to vodi ka zapaljenjima. Zanimljivo je da grinje nemaju anus i zato sav otpad ostaje u njima do kraja njihovog života, pa se onda ispušta odjednom.”

Novo otkriće objašnjava zašto antibiotici djeluju samo privremeno kad je u pitanju roscea. Oni ubijaju bakterije, ali ne i grinje, tako da se oboljenje obično vraća kada se prestane sa njihovom upotrebom.

Drugi, bolji pristup liječenju ovog oboljenja bi bile jednostavne promijene u ishrani, kao što je izbjegavanje masne hrane.

Grinje se hrane mrtvim ćelijama i masnim sebumom koje ispuštaju lojne žlijezde, tako da bi promijene u ishrani mogle da doprinesu stvaranju normalnog sebuma koji bi spriječio da se previše razmnožavaju

cure.ba

Komentari

komentara