Ljepota

Da li ste znali – Okruglo lice, izražene jagodice i masnija koža „štite“ od bora

Napisao admin

Genetika ima tek 20 posto utjecaja na to kako ćemo stariti, a ostalo ovisi o mršanju, sunčanju i cigaretama. Naime, prema crtama lica moguće je naslutiti kako će neko brzo stariti, a okruglo lice s punijim obrazima najotpornije je na pojavu ranih bora.


Lice ( Foto: Cure.ba )

Bore se najranije pojavljuju na duguljastom obliku sa izraženim crtama lica. Istaknute jagodice saveznik su u borbi protiv bora, jer se koža duže zdražava na jagodicama, što rezultira zategnutijim izgledomTamnija put sporije stari, a bore se pojavljuju kasnije jer pigment melanin pomaže u zadržavanju elastičnosti stanica. Bore se ranije javljaju jedino na mjestima gdje je koža svjetlija, poput područja oko očiju. Žene sa masnom i mješovitom kožom također imaju bolje predispozicije za kasniju pojavu bora, jer je suhoća kože glavni razlog nastanka malih pukotina koje se kasnije pretvaraju u bore.

No, genetika kostiju i boja kože imaju tek 20 posto utjecaja na naš izgled u starijoj dobi. Da biste zadržali mladolik izgled kože potrebno je da je pravilno njegujete i štitite od sunca. Štetne sunčeve zrake uništavaju kolagen koji je odgovoran za elastičnost kože, pa stoga prije svakog izlaska na kožu nanesite kremu za sunčanje. Na ranu pojavu bora utječu i naglo mršanje i debljanje, nezdrava ishrana, nedostatak sna, kao i pušenje. Stoga, da bi vaša koža i u starijoj dobi izgledala svježe i mladoliko, vodite zdrav način života i pravilno njegujte svoju kožu

 

cure.ba

Komentari

komentara