Ljepota

Osjetljivi, krhki, pucaju, listaju se? – Riješite probleme sa noktima uz pomoć prirode

Napisao admin

Nokti su vam osjetljivi, krhki, pucaju, listaju se? Imate probleme sa noktima, zanokticama? Uz pomoć malih, prirodnih trikova ti problemi mogu postati prošlost.


Nokti (foto: cure.ba)

Ponekad su bolesti noktiju ozbiljniji i potrebna je medicinska pomoć (recimo, kada su neke jače infekcije u pitanju), ali jednostavniji problemi se mogu rješavati uz pomoć prirodnih preparata.

Međutim, ponekad je potrebna i njega iznutra. Zato ćemo vam, pored savjeta za njegu noktiju, govoriti i o ishrani, dijeti za zdravije nokte i čišćenju jetre, koje je vrlo važno.

Ulja

Ne bacajte pare na silne kremice. Za vaše ruke i nokte najbolje je da kupite bademovo ili ulje čajevca. Umasirajte ulje na nokte i ruke svaki dan dva puta, ujutro i naveče. (Potrudite se da nabavite čisto, organsko ulje). Kada govorimo o ulju čajevca, ono je posebno dobro kada su u pitanju bolesti noktiju izazvane bakterijama ili gljivicama. Djeluje antibakterijski i može ublažiti simptome. Potrebno je da samo par kapi utrljate na nokte i zanoktice.

Njega maslinovim uljem

Maslinovo ulje je posebno važno za njegu noktiju. Natapajte nokte 15 do 20 minuta u toplom maslinovom ulju da bi ste ih hidratizirali. Ukoliko ga naneste na nokte kuglicom vate daćete im sjaj i zaštititi ih od hemikalija iz lakova za nokte. Natapajte nokte i u mješavini maslinovog ulja i limuna (3:1) 10-tak minuta, a nakon toga stavite pamučne rukavice i ostavite da djeluje tokom noći.

Trikovi

Ljudi koji imaju probleme sa noktima i infekcijama trebali bi, obavezno, nositi rukavice svaki put kada su im ruke u kontaktu sa deterdžentima ili sredstvima za čišćenje. Ni predugo natapanje noktiju u vodi nije dobro, posebno, u kombinaciji sa deterdžentima.

Mješavina aloe vere i kukurme je posebno dobra za problem sa infekcijama noktiju. Bilo bi dobro da je nanosite svaki dan, bar dok se infekcija ne povuče.

Zanoktice

Da bi ste se riješili zanoktica napravite smjesu od 1 kašikice prirodne gline, 1 kašikice maslinovog ulja i 3 kapi eteričnog ulja lavande. Sve sastojke pomješajte, nanosite na zanoktice da ih pripremite za lakše uklanjanje.

Jetra

Jetra je vrlo važan organ zadužen za čišćenje našeg organizma, zato je bitno, kada su u pitanju nokti, kao i mnoge druge bolesti, da problemu prilazimo “iznutra”. Detoksifikacija organizma i čišćenje jetre mogu vam pomoći da izbacite štetne toksine, koji su se nakupili u organizmu i koji mogu da izazovu bakterijska i gljivična oboljenja noktiju.

Hrana

Da bi ste imali zdrave nokte i spriječili oboljenja vrlo je važno i kako se hranite. U vašim obrocima bi trebalo biti bar 50 posto voća i povrća. Potrebno je i da jedete hranu bogatu cinkom (spanać, orašasti plodovi, losos, …)

Sa pravilnom ishranom ćete osigurati važne vitamine i minerale potrebne za rast i učvršćivanje noktiju.

Između ostalog, trebali bi ishranu obogatiti: cjelovitim žitaricama, hranom bogatom željezom i proteinima, … Ukoliko su vam nokti krhki trebali bi piti čašu svježe iscjeđenog soka mrkve ili čaj od rastavića, koji sadrži amino kiselinu L-cistein, koja je važna za rast kose i noktiju.

lpm

Komentari

komentara