Ljepota

Previsoka cijena – Ne mijenjajte se zbog njega!

Napisao admin

Prekrojavanje stavova i interesa, pa čak i odijevanja može vas uklopiti u njegov život na neko vrijeme. Ali pod koju cijenu?


Ljubavni par (foto: cure.ba)

Nosite njegove kratke hlače, slušate glazbu koju on voli, družite se s njegovim prijateljima i neće proći dugo počet ćete se ponašati kao on i prigrliti njegove ideje. Ovakvo se ponašanje naziva ‘sindrom kameleona’. Stručnjaci upozoravaju na to da je kompromis ključni faktor za funkcioniranje veze, a kad prihvatite poglede i razmišljanje svog muškarca kao svoje, to je nezdravo za vezu i vaše poimanje sebe.

PROMJENA

„Razlog broj jedan zbog kojeg gubite sebe u vezi je vaše vjerovanje da je ljubav nešto što ili zaslužujete ili ne zaslužujete“, kaže Allie Ochs, autorica knjige „Are You Fit To Love?“. U stvarnosti ljubav ili postoji ili ne postoji. Ako postoji, malo je toga što možete učiniti da je uništite, a ako ljubavi nema, ne postoji ništa što možete napraviti da je isforsirate.

CIJENA

Ostanak u ovakvoj vezi uništava oba partnera jer oboje ili živite s laži ili uz nju, tvrdi terapeutkinja Martha Baldwin Beveridge, koautorica knjige „Loving Your Partner Without Losing Your Self“. Partneri ‘kameleona’ počet će se osjećati prevarenima i odsutnima osim ako nisu tipovi kojima ne smetaju veze u kojima postoji iskorištavanje. A što se tiče žene ‘kameleona’, ona riskira osjećaj otuđenosti i izolacije kad prekine veze sa svojim pravim prijateljima, interesima i samom sobom. 

LIJEK

Zdrava ljubav je namjerna uzajamna ovisnost kroz koju postajemo puno više od nas samih, nikad manje. Pokušajte primijeniti ove afirmacijske izjave koje će vam pomoći da grozno kameleonsko stanje držite daleko od sebe:

Mogu biti voljena čak i ako nisam savršena.

Mogu biti voljena baš ovakva kakva jesam.

Mogu biti voljena dok se držim svojih ciljeva u životu.

Mogu biti voljena a da se ne izgubim u ljubavi.

Mogu biti voljena ako se prepustim i dopustim to.

MIJENJATE LI BOJU?

Pazite na pokazatelje sindroma kameleona:

Jeste li predali partneru odgovornost za bilo koje područje svog života?

Obično donosite svoje odluke ili pokrećete projekte?

Izbjegavate li sukobe pod svaku cijenu?

Potiskujete li često svoje prave osjećaje?

Prilagođavate li ponašanje kako biste održali vezu?

Vi odrađujete većinu ili sve kompromise?

Vrijedi li vam više partnerovo mišljenje od vlastitog?

Trebate li razuvjeravanje i tetošenje cijelo vrijeme?

cosmopolitan.hr

Komentari

komentara