Ljepota

Želite da što duže izgledate MLADO? Važno je da znate šta sve UBRZAVA STARENJE KOŽE

Napisao H. H.

Vidljivo svjetlo, za razliku od ultravioletnih zraka kao što su UVA i UVB zraci za koje već znamo da izazivaju oštećenja kože je svjetlo koje može da registruje ljudsko oko.

Plavo svjetlo” televizora, laptopa, telefona ubrzava starenje kože.

Već smo znali da plavo svjetlo elektronskih uređaja može da poremeti san, pošto “prevari” mozak i prebaci ga u “vrijeme je za ustajanje” način rada. I zato je bolje da ne skrolujete beskrajno po Instagramu nakon 11 uveče. Ali, nije ovo jedini problem, pošto plavo svjetlo koje isijava iz svih tih spravica bez kojih danas ne možemo da zamislimo život kvari i naš ten, prenosi “Mondo“…

Plavo svjetlo je dio vidljivog sprektra svjetlosti sa najkraćim talasnim dužinama i najvišom energijom, dio je sunčevog spektra, ali ga proizvode i različiti uređaji s ekranom.

Vidljivo svjetlo, za razliku od ultravioletnih zraka kao što su UVA i UVB zraci za koje već znamo da izazivaju oštećenja kože je svjetlo koje može da registruje ljudsko oko.

Iako (još) nema dokaza da može da izazove rak kože na isti način kao ultravioletni zraci, postoje naučne studije koje su pokazale da plavo svjetlo izaziva više hiperpigmentacije nego UVB zraci, piše britanski “Metro”.

Istraživanja su, takođe, pokazala i da dugotrajno izlaganje ovom plavom svjetlu ubrzava proces oksidacije, dovodeći do hiperpigmentacije kože. Oksidativni procesi remete odbranu kože, čineći je podložnijom starenju.

Prvi znakovi starenja koji se primijećuju su nejednak ton kože, bljedilo, mjestimična hiperpigmentacija, ali i fine borice… Koje ubrzo više neće biti baš tako “fine“.

Ono što možete da uradite da to spriječite je da svakog dana nanosite kremu sa faktorom zaštite od sunca koji odgovara vašem tipu kože, čak i ako ne izlazite iz kuće. Naravno, ne treba vam mlijeko za sunčanje preko cijele godine, ali danas i skoro svaka kvalitetnija hidratantna krema za lice nudi određeni stepen zaštite.

I, naravno, “izlogujte se” s vremena na vrijeme.

Komentari

komentara