Ljepota

Savjeti – Soda bikarbona u službi ljepote!

Napisao admin

Znate li da je soda bikarbona također poznata i kao natrij bikarbonat, i ne samo da se koristi u kuhanju, već se također može koristiti i u svrhu ljepote. Ovo je još jedan kućni sastojak koji je poznat po svojoj koristi za kožu i kosu.


Soda bikarbona (Foto: Cure.ba)

Poznata je činjenica da se šećer i sol koriste i za piling kože. Male granule od sode bikarbone možete koristiti za liječenje mnogih problema kože i kose. U nastavku pogledajte neke beauty prednosti sode bikarbone…

 

1. Tretmani kose. 

Dodajte kašiku sode bikarbone u vašu uobičajenu bocu šampona da biste se oslobodili masne kose. Isto tako, posipanjem malo sode bikarbone na suhu kosu, pomoći će vašoj kosi u zadržavanju sjaja.

 

2. Ruke.

Umjesto manikure u spa salonima, koristite ovaj sastojak za manikir kod kuće. Pomiješajte soda bikarbonu u vodi ili u tekući sapun. Trljajte smjesu svojim rukama kako bi očistili vaše ruke, ali se i oslobodili od grubosti. Možete trljati vaše laktove sa sodom bikarbonom kako bi se oslobodili grube kože. 

 

3. Njega noktiju. 

Da bi dobili čiste i sjajne nokte, pokušajte ih ribati s četkicom umočenom u sodu bikarbonu. Ovo također omekšava kožicu i čisti prljavštinu.  

 

4. Stopala. 

Ako imate napuknute pete, možete ih liječiti sa sodom bikarbonom. Potopite vaše umorne noge u kantu tople vode pomiješane s 3 kašike sode bikarbone. To ne samo da ublažava  ispucale pete, već pomaže i u smanjenju svrbeža stopala. A kako bi dobili glatka stopala, masirajte noge s pastom izrađenom od sode bikarbone, soli i vode.

 

5. Umirujuće kupke.

Ovo je jedna beauty korist od sode bikarbone. Dodajte sodu bikarbonu u kupku kako bi omekšali kožu. Drugi način da sodu koristite za njegu tijela je da napravite tijesto koristeći 1/2 šoljice sode bikarbone, 1/2 šoljice kukuruznog škroba te ih pomiješate. Nanesite ovu smjesu i istuširajte se. Ovaj piling oslobađa vas od svrbeža kože i omekšava je.

 

6. Dezodorans.

Pomiješajte sodu bikarbonu sa jednakom količinom pudera i dobit ćete odličan dezedorans. Dodavanjem prstohvata sode bikarbone u vodi pomaže vam da se oslobodite neugodnog mirisa tijela.

 

7. Pasta za zube.

Da biste dobili bijele zube, pomiješajte dvije kašičice sode bikarbone s pola kašičice soli, dodajte nekoliko kapi glicerina i dovoljno vode da napravite pastu. Ova pasta vam također pomaže da se oslobodite lošeg zadaha.

 

8. Maska za lice.

Osim što možete sodu bikarbonu koristiti kao piling, možete je koristiti i kao masku. Napravite finu pastu od sode bikarbone, zobenih pahuljica i meda. Dodajte dovoljno vode da napravite gustu pastu. Nanesite je na lice i ostavite 15 minuta. Isperite je pravilno i uživajte u mekanoj i podatnoj koži. 

ljepota.ba

Komentari

komentara