Ljepota

Kompulzivno grickanje noktiju – Sedam trikova da izgriženi nokti postanu stvar prošlosti

Napisao admin

Kompulzivno grickanje noktiju raširenije je nego što mislite, a svako ko se "navukao" na ovu ružnu naviku jako dobro zna koliko je teško riješiti je se. Koji god bili njeni okidači, stres, dosada ili anksioznost, izgriženi nokti prizor su koji sebi ne bi smjeli da dopustite.


nokti (foto:cure.ba)

Osim što je riječ o navici koju niko ne voli, grickanje i pljuckanje noktiju može biti opasno za zdravlje te izazvati deformacije noktiju, upale kožice, probleme sa zubima, želudačane tegobe pa čak i virusne infekcije uzrokovane konstantnim lickanjem prstiju.  

Želite li da prestanete s grickanjem isprobajte sljedeće jednostavne recepte i pronađite onaj koji vam najviše odgovara. Cilj je da vam se guranje prstiju u usta zgadi te da svaki sljedeći pokušaj bude što neprijatniji. Izaberite vama najmrskije rješenje i budite uporni i dosljedni.

Sedam trikova da izgriženi nokti postanu stvar prošlosti:  

1. Dva puta dnevno namočite prste u ulje (maslinovo, ricinusovo, riblje ili ulje čajnog drveta) oko 20 minuta  

2. Namažite nokte Tabasko sosom  

3. Istrljajte prste ljutom papričicom  

4. Namočite prste u sirće (oko 5 minuta)  

5. Namočite prste u sok od limuna (oko 5 minuta)  

6. Istrljajte prste karanfilićima ili bijelim lukom  

7. Dok ste kod kuće svaki nokat zamotajte u flaster ili ljepljivu traku  

Važne napomene:  

* Ulja su odlična za njegu kožice oko noktiju te za same nokte jer ih njeguju i hrane. Ako želite da pojačate efekat u ulje dodajte Tabasko ili prah ljute papričice kako bi ukus bio nepodnošljiv i samim time korisniji.  

* Ne zaboravite da poslije nanošenja ljutih ili vrlo kiselih dodataka ne smijete dirati oči te treba biti oprezan oko djece i kućnih ljubimaca.  

* Nokte držite urednim i kratko podsječenim, bez nepravilnih ivica koje bi mogle da vas dovedu u iskušenje da ih gricnete.  

* U frižideru imajte svježu šargarepu, celer pa čak i led jer kada osjetite potrebu za grickanjem bolje zagrizite ove tvrde namirnice.  

* Ako vam je kožica oko noktiju oštećena izbjegavajte spomenute ljute i kisele preparate kako ne bi dodatno iritirali oštećenu kožu. Bolje je da se odlučite za opcije s uljima i flasterima, piše Zadovoljna.

cure.ba

Komentari

komentara