Ljepota

Pogrešan način – 5 grešaka prilikom feniranja koje oštećuju kosu

Napisao admin

Da li ste se ikad pitali zašto vaša kosa, pošto je osušite fenom za kosu kod kuće, ne izgleda kao poslije posjete frizeru? I dalje je neposlušna i nije baš tako ravna kako bi vi željeli? Možda ne sušite kosu na ispravan način.


Feniranje kose (foto: cure.ba)

Evo šta treba da znate da ne bi sušili kosu na pogrešan način:

Neodgovarajuća četka za kosu

Najveća greška je ako koristite metalnu četku. Metal se prebrzo zagrije u blizini fena za kosu, a time i kosa postaje prevruća. Najbolja je okrugla četka s mješavinom vještačkih i prirodnih dlaka.

Toplina i vreli vazduh

Za kovrdžavu kosu bolje je da ne koristite vreli vazduh i visoku temperaturu. Uopšteno je za sušenje kose bolje izbjegavati najjače puhanje fena za kosu i vrući vazduh. Kosa zbog velike topline postaje suha, a u krajnjoj liniji to otežava željeno oblikovanje.

Zadržavanje fena na jednom mjestu

I sami znate da ako fenirate duže samo jedno područje kose, da će se brže osušiti, ali nemojte to da radite. Neka vaša ruka koja drži fen za kosu stalno bude u pokretu, piše Smedia.

Ugao pod kojim držite fen i četku

Potrudite se da četku držite vertikalno, a fen horizontalno. Na taj način ćete pravilnije sušiti kosu. Ne usmjeravajte fen da duva prema naprijed, već prema nazad.

Pretjerano zatezanje

Jedan od najvažnijih koraka sušenja kose je taj da nakon što kosu odvojite u pramenove ne pravite grube trzaje četkom i ne povlačite jako kosu. S kosom treba nježno ako želite da izgleda zdravo i njegovano. Koliko puta treba četkom preći pramen? Stručnjak Tedi Kranford kaže da će ona to uraditi i deset puta ako je potrebno. “Najbitnije je da pramenove kose ne zatežete previše”.

cure.ba

Komentari

komentara