Ljepota

Evo u čemu griješite – Kosa vam je u katastrofalnom stanju?

Napisao admin

Niske temperature, vjetar, suv zrak u prostorijama… sve to šteti kosi, kojoj je tokom zime potrebna posebna njega. Donosimo nekoliko savjeta uz pomoć kojih će opet zablistati.


kosa (foto:cure.ba)

Nemojte kosu prati svaki dan 

Često šamponiranje odstranjuje prirodna ulja s kože glave i uzrokuje suhoću vlasišta i kose. Za pranje kose zimi koristite blagi šampon sa što više prirodnih sastojaka. Umjesto svakodnevnog pranja, koristite šampon za suvo pranje ili dječji puder, koji će odstraniti suvišnu masnoću i osvježiti kosu. 

Koristite regenerator 

U hladnim danima najčešći problem su elektricitet i suva kosa. Suva kosa sklona je pucanju, a da biste spriječili stvaranje elektriciteta, obavezno koristite regenerator kod svakog pranja kose. 

Manje koristite fen

Vruć zrak oštećuje kosu. Tokom zime manje fen, a prije svakako na kosu nanesite regenerator koji se ne ispire ili sredstvo za zaštitu od topline. Operite kosu dan prije i ostavite da se osuši prirodno, a ujutro je uredite uređajem za ravnanje ili uvijanje. Međutim, tokom zime vruć zrak tih aparata dodatno će je isušiti, pa ih koristite što rjeđe. 

Izbjegnite stvaranje elektriciteta 

Nedostatak hidratacije dovodi do stvaranja statičkog elektriciteta. Kako biste to izbjegli, kosu raščešljavajte četkama od prirodnih materijala ili drvenim češljem, ali nikako dok je mokra. Još jedan trik za izbjegavanje statičkog elektriciteta je da na kosu nanesete malu količinu laka za kosu i zatim se počešljate. 

Zaštitite glavu šalom ili kapom 

Kad izlazite na hladnoću, zaštitite kosu laganim šalom ili kapom. Osim što je potrebno redovno koristiti regenerator za kosu, da biste spriječili stvaranje elektriciteta, koristite omekšivač za rublje kad perete veste, kape i šalove. 

Zaboravite na vruću vodu 

Vruća voda oštećuje i isušuje kosu i kožu. Nakon pranja u mlakoj vodi, isperite kosu hladnom vodom kako bi ona zadržala vlagu, a dobit će i poseban sjaj. 

Perite kosu obrnutim redoslijedom 

Najprije nanesite pola kašičice omiljenog ulja na glavu, pri čemu možete koristiti jojobu, maslinovo ili bademovo ulje. Zatim nanesite regenerator i ostavite da djeluje nekoliko minuta, pa tek tada operite kosu malom količinom šampona. Na kraju na kosu možete ponovno nanijeti malo ulja. 

Neka bude prirodno – jeftinije je i hranjivije 

Osim što je ukusan, avokado sadrži ulja i vitamine koji su izrazito hranjivi i za kosu. Zgnječite manji avokado i pomiješajte sa kašikom meda i kašikom maslinovog ulja. Nanesite na vlažnu kosu i ostavite barem 30 minuta, a potom isperite. 

Ako vaša kosa nema sjaja, taj ćete problem riješiti maslinovim uljem. Smočite kosu toplom vodom, tada nanesite maslinovo ulje i ostavite 20 minuta. Isperite hladnom vodom, a ako osjećate da je kosa masna, možete je oprati i šamponom. 

Redovno se šišajte 

Svakih šest nedjelja posjetite frizera kako biste malo skratili vrhove i kosu doveli u red. Tih stotinjak kuna vjerovatno biste potrošili na neke nepotrebne stvari, a ovako ćete sačuvati zdravlje kose i uvijek izgledati njegovano i pristojno, što će vam automatski popraviti i raspoloženje. 

cure.ba

Komentari

komentara