Ljepota

Dermatolog objašnjava kako umivanje može da ošteti kožu – i šta je mnogo bolje rešenje za savršen ten!

Napisao H. H.

I muškarci i žene podjednako strahuju da jednog dana ne oštete kosu i ostanu bez kose. Ako vam u poslednje vreme pojačano opadaju dlake, a nemate genetske predispozicije da budete ćelavi, možda nije prekasno da promenite dosadašnje navike..

Upotreba fena i pegle, izlaganje suncu, hlorisana voda… Postoji mnogo faktora koji mogu da oštete kosu i učine je da izgleda loše. Jedan od njih je voda iz česme za koju ekspert za kožu upozorava pored akni i starenja, može ostaviti negativan uticaj na dlaku.

“Teški metali (gvožđe, bakar, cink, magnezijum i olovo) su slobodni radikali koji se nalaze u vodovodnim cevima. Teški metali pronađeni u česmovači predstavljaju slobodne radikale”, rekao je Denis Gros, dermatolog iz Njujorka.

To su slobodni radikali, koji se takođe oslobađaju zagađenjem vazduha, UV zracima i stresom. Oni mogu da razbiju kolagen i stvore mrlje na koži.  Sastav česmovače varira od grada do grada, što objašnjava zašto se izgled kože menja dok ste na odmoru, čak i ako je klima slična.

Pored vaše kože, ova voda takođe može imati negativan uticaj na vašu kosu, što dovodi do promene boje.

“Bakarna boja se menja u zelenu. Ista stvar je i sa kosom. Vremenom, sitne količine metala završavaju na kosi i oksidiraju, što dovodi do promene boje, “izjavila je ekspert za farbe Kolin Flaherti.

Kako je izbegavanje vode iz slavine skoro nemoguća misija, postoje proizvodi za negu kože i kose kako biste smanjili potencijalnu štetu. Možete koristiti micelarnu vodu, tečnost koja uklanja šminku, nečistoću i crvenilo, ostavlja kožu čistom, hidriranom bez isušivanja.

Takođe je važno koristiti proizvode koji sadrže antioksidante poput vitamina C i E kako bi zaštitili od slobodnih radikala.

Komentari

komentara