Ljepota

Sve što niste znale – Fascinantne tajne muškog tijela

Napisao admin

Ako pogledate muško tijelo ispod haube, otkrićete mnogo više od jednostavnog, seksom motivisanog sistema. Naučnici još pokušavaju da odgonetnu neke od misterija muškog tijela, a evo nekih fascinantnih činjenica.


Muškarac (Foto: Cure.ba)

1. Šta je u spermi?

Lepljiva tečnost koja je proizvod ejakulacije sadrži više od spermatozoida (sićušnih nosioca DNK-a koji kao ludi plivaju utrkujući se do najbliže jajne ćelije). Ejakulat je kombinacija sperme i tečnosti koje proizvode pomoćne žlezde oko penisa. Sastoji se od fruktoze, molekula masnih kiselina prostaglandina i proteina koji hrane spermatozoide i pomažu im da plivaju.

Dodatne tečnosti iz prostate i bulbouretralne žlijezde su blago alkalne čime se smanjuje kiselost urina u uretri, neutrališe kisela sredina vagine i koje služe kao lubrikat vrhu penisa prilikom penetracije.

Ono što muškarac jede utiče na kvalitet njegovog ejakulata, otkriva studija objavljena 2012. Muškarci koji češće konzumiraju masne kiseline omega-3 imaju bolje formirana spermu od onih koji jedu manje masnoća iz ribe.

Iako ejakulat nosi određenu količinu spermatozoida koji mogu da oplode jajnu ćeliju, neke žene su na to alergične i reagiraju genitalnim svrabom, peckanjem i oteklinama. U teškim slučajevima, žene mogu reagovati osipom ili oticanjem drugih dijelova tijela, pa čak i otežano disati. Stručnjaci su 2011. na godišnjoj konferenciji Američkog koledža za alergiju, astmu i imunologiju predložili jedinu moguću terapiju: češći seks.

2. Njegov drugi mozak

Mogli biste se iznenaditi činjenicom da mišići omotani oko testisa imaju reflekse. Ti mišići su odgovorni za povlačenje testisa bliže tijelu kada se snizi temperatura ili kada se muškarac seksualno uzbudi. Taj se refleks aktivira kada pomilujete unutrašnji dio njegovih butina: mišići će testis, na strani bedra koje ste pomilovali, povući prema tijelu.

3. Čemu služi prepucijum?

Kožica, koja se uklanja obrezivanjem, je dvostruki sloj kože i sluznice koja pokriva penis kada je organ opušten. Iako se još uvijek raspravlja o svim funkcijama kožice, Svjetska zdravstvena organizacija navodi da neobrezani muškarci imaju veći rizik od zaraze HIV-om, i to za 60 posto.

4. Muška G-tačka

Prostata je najpoznatija po svojoj ulozi u reprodukciji – ona oslobađa tečnost koja pomaže spermatozoidima da plivaju i štiti ih dok ne odu u penis. Ponekad je prostata poznata i kao muška G-tačka. Ova žlijezda veličine oraha koja se nalazi oko vrata mokraćne bešike i uretre, može se osjetiti i stimulisati kroz analni kanal. Muškarci mogu doživjeti orgazam stimulacijom prostate.

tportal

Komentari

komentara