Ljepota

Postoje neka pravila – Jeste li odabrali pravi oblik noktiju?

Napisao admin

Iako se oblik noktiju najčešće bira prema kriteriju onog koji nam se najviše dopada – ipak postoje neka pravila koja diktiraju koji oblik noktiju najbolje odgovara pojedinim prstima i rukama


nokti (foto:cure.ba)

Ljudi nas najčešće prosuđuju po prvom dojmu, a dio toga su i lijepi i njegovani nokti, zbog toga je itekako važno voditi brigu o njima. Međutim, nisu samo čistoća i urednost bitni – važno je i za koji ćemo se oblik noktiju odlučiti, jer, naime neki oblici noktiju bolje odgovaraju određenim prstima i rukama. Iako je izbor oblika noktiju stvar osobne preferencije i stila, postoje neke stvari koje bi svaka žena treba znati i uzeti u obzir prije nego što se odluči za četvrtaste ili ovalne nokte. 

Dobro odabran oblik noktiju pomoći će da vam prsti i dlanovi izgledaju ljepše i profinjenije, a to pak može povećati samopouzdanje. Postoje četiri glavne vrste oblika noktiju: okrugli, kvadratni, ovalni i stiletto (špicasti), a svaki od ovih oblika najbolje ogovara specifičnoj anatomiji prstiju. 

Općenito govoreći, oblik vrha nokta pokušajte uskladiti s oblikom eponihija (tanke kožice pri korijenu nokta iz koje nastaje zanoktica) . Druga smjernica je da obratite pozornost na oblik vaših prstiju, ali i druge sitnice. Nemojte zaboraviti nokte „rašpati“ samo u jednom smjeru i provjerite koji oblik najbolje vama odgovara: 

Oval – izgleda dobro na većini prstiju, posebno na kratkim i pomalo širokim prstima. Ovaj oblik daje iluziju duljine, što je odlično za kraće prste. Ovaj elegantan, uvijek moderan oblik izgleda odlično na bilo kojoj ženi. 

Okrugli – izvrstan za kratke nokte i one s vrlo aktivnim rukama, jer kod zaobljenog nokta postoji manja šansa da će puknuti. 

Četvrtasti – ovaj je oblik dobar kao ravnoteža dugim i uskim prstima. 

Četvrtasti s oblim rubovima – ovaj oblik dobro izgleda i na kratkim, širim prstima ili dugim, velikim prstima. Ovo je savršen oblik i ako vam nokti imaju različita ležišta nokta (i eponihij) 

Bademasti/ Stiletto (zašiljeni) – izdužuju male prste i male dlanove. Iako još uvijek djeluje pomalo neobično – ovo je trenutno veoma popularni look za nokte. 

Ovdje možete saznati i kako najbolje oblikovati nokte u željeni oblik (i poneku varijaciju), te pozitivne i negativne strane svakog looka: 

1. Ravni nokat s ovalnim vrhom – ostavite nokat da raste ravno u dužinu i samo sredinu vrha nokta zaoblite. Ovaj oblik pruža maksimalnu podršku za nokte i manje su šanse da će puknuti. Isto tako, ako i pukne sa strane lako ćete naprosto nokat izrašpati u ovalni oblik 

2. Ovalni –  nokat počnite oblikovati u ovalni oblik već od strane noktiju (od samog početka gdje se nokat odvaja od mesa). Ovaj oblik ponešto oslabljuje nokte i idealan je za čvrste ili široke nokte jer daje pomalo delikatniji dojam. 

3. Četvrtasto-ovalni – krenite isto kao i kod ovalnog oblika – samo na vrhu nemojte završiti oblo već četvrtasto. 

4. Okrugli – idealan oblik za kraće nokte. Nokat može narasti do 1.5 mm na stranama a zatim ga se rašpa u zaobljeni oblik. Ovo je jaki oblik koji će biti otporan na većinu izazova pred njim – čišćenje, cjelodnevno tipkanje… 

5. Četvrtasti – ostavite nokat da raste ravno u dužinu i onda vrh izrašpajte pod pravim kutom u odnosu na duljinu nokta. Ovo je također poprilično „jak“ oblik za nokte kod kojeg nokti neće toliko pucati. No četvrtasti nokti mogu učiniti da ruke djeluju kraće i bucmastije.   

6. Četvrtasti sa zaobljenim rubovima – kao i kod četvrtastog oblika, samo na kraju lagano zaoblite uglove nokta. Ovo je mekša varijacija četvrtastog oblika. Laskavo izgleda na većini noktiju, u ovom su obliku nokti poprilično čvrsti… 

7. Bademasti – Nokat se rašpa slično kao i za ovalni no vrh je dosta uži. Ovaj oblik u pravilu nije veoma snažan i nokti često pucaju – a kada se to desi nećete ga moći popraviti već ćete ga morati oblikovati u ovalni oblik. Zbog toga se ne dešava baš često da netko uspije prirodno pustiti da naraste dugačak bademasti oblik nokta. Isto je i sa zašiljenim, stiletto oblikom – koji je još više zašiljen na vrhu. Ako želite ovaj oblik nokta otiđite na ugradnju umjetnih noktiju, jer su oni jedino dovoljno čvrsti da izdrže svakodnevne izazove i da istovremeno ostanu čitavi. 

Na vama je sada samo da se uhvatite posla i lijepo oblikujete svoje nokte! Koji vi oblik preferirate? Odstupa li on od ovih preporuka?

cure.ba

Komentari

komentara