Ljepota

BOLESTI KOJE SE MOGU SMATRATI KRIVCEM… – Šta izaziva opadanje kose?

Napisao admin

Evo šta izaziva opadanje kose…


kosa (foto:cure.ba)

1. Poremećaj rada žlijezda s unutarnjim izlučivanjem (hipofiza, nadbubrežna i štitna žlijezda). Jedan od uzroka može biti i bolest jajnika.

2. Bolest – infekcija i povišena temperatura, primjerice, upala pluća, šarlah, tuberkuloza… Uzrok mogu biti i hronične bolesti poput šećerne, autoimunih i malignih. 

3. Manjak vitamina i minerala – snižena vrijednost željeza, bakra i cinka u krvi. 

4. Utjecaj lijekova – citostatici, vitamin A i njegovi derivati, antidepresivi, antikoagulanti (npr. heparin), blokatori betareceptora, lijekovi za smanjenje masnoća u krvi, alopurinol, cimetidin. 

5. Zračenje – rendgensko zračenje (prolazno i trajno ispadanje). 

6. Stres – nakon operativnih zahvata i velikih nesreća. 

7. Mehanička oštećenja – trajna zategnutost kose i vezanje u rep, nošenje tereta na glavi. 

Tok opadanja je periodičan, što znači da se izmjenjuju faze pojačanog i normalnog ispadanja vlasi. Glavni razlozi pojačanog ispadanja kose kod žena vezani su, međutim, uz  prehranu, kao i hormonski status u određeno doba života žene (trudnoća, upotreba kontraceptiva, menopauza) i obično ih je lako otkriti. 

Ako muškarac primijeti pojačano ispadanje kose ili taj problem ima već neko vrijeme, savjet je da odmah počne s nekim od tretmana protiv ispadanja kose. 

Ako ženi kosa ispada duže od dva mjeseca, obavezno treba posjetiti dermatologa koji će preporučiti određene pretrage i pronaći uzrok.

cure.ba

Komentari

komentara