Ljepota Zdravlje

Sjajna i zdrava kosa – Šest savjeta za redovnu njegu

Napisao admin

Ne treba da provodite sate i sate kod frizera da bi imali lijepu, sjajnu i zdravu kosu. Ubaci ove savjete u svoju svakodnevnu rutinu i uskoro ćete vidjeti željeni rezultat: kosu koja izgleda sjajno i zdravo!


kosa (foto:cure.ba)

1. Recite DA serumu za kosu

Serumi za sjaj s posebnom formulom, koja neposlušnoj kosi daje pravilnu formu, su odličan izbor. Uz njih brzo možete da popravite izgled svoje kose. Proizvodi poput seruma vašu kosu hrane malom količinom ulja ili silikona.

2. Isprobajte regenerator u spreju

Obični regeneratori su super, ali ako stvarno želite da svojoj kosi omogućite sjaj – uključite u svoju rutinu i regenerator u spreju. Na kosu se nanose isto kao i serum za kosu, ali ne zaboravite – za sjaj kose dovoljno je da pravilno tretirate vrhove pa regenerator ne treba da nanosite na vlasište.

3. U hladnoj vodi je spas

Čuvajte kosu od tople vode! Topla voda isušuje kosu i čini je bezličnom. Stoga, umjesto ispiranja šampona i regeneratora iz svoje kose vrućom ili toplom vodom, isperite kosu hladnom, mlakom vodom – znamo da je to teško zamisliti, pogotovo jer dolaze zimski dani, ali barem probajte, jer hladna voda zatvara kutikulu dlake i omogućava da se svjetlo ima reflektujući odraz na kosi, što je čini sjajnijom.

4. Obratite pažnju na feniranje kose

Kada fenirate kosu, nastojte da je rasporedite u nekoliko dijelova pa četkom i fenom izvlačite kosu od tjemena prema vrhovima da bi zagladili vlasi. Završite feniranje pritiskom dugmetA “cool” na svom fenu – hladni vazduh stvara reflektujući efekt sličan onome kakav daje ispiranje kose u hladnoj vodi.

5. Prebacite se na silikonsku peglu za kosu

Pegla za kosu može vam pomoći u ravnanju kose, ali važno je da je ne koristite prečesto da vam toplota ne bi isušila i oštetila kosu! Stoga, isprobajte silikonsku peglu za kosu umjesto keramičke ili metalne. Zagrijani silikon jednostavno klizi preko kose pa je već u prvom prolazu izravnjava – silikon smanjuje vrijeme peglanja kose za pola, što znači da mnogo manje oštećuje kosu.

6. I zdrava ishrana pomaže

Za sjajniju i zdraviju kosu stručnjaci preporučuju ubacivanje vitamina A (šargarepa, spanać, jabuke,…) i E (maslinovo ulje, lješnici, avokado… ) u svakodnevnu ishranu. Ako želite da vam kosa što brže poraste, jedite što više proteina, poput jaja i oraha.

cure.ba

Komentari

komentara