Kuća i hrana

EVO ZAŠTO TREBA JESTI GRAH baš svaki dan

Beans for sale in the old City of Harar in Eastern Ethiopia
Napisao H. H.

Grah je jedna od onih namirnica koje ljudi pokušavaju izbjeći zato što, eto, napuhuje i donosi probleme s vjetrovima, no ako je vjerovati kanadskim znanstvenicima – grah bi trebalo jesti svaki dan!

Dobro, ne mora to biti baš grah, ali bilo što iz reda grahorica, odnosno mahunarki – svakako. To znači da bi svaki dan na tanjuru trebali imati leću, bob, grašak, slanutak ili soju. A zašto?

Kanađani tvrde da veći udio ovih namirnica u prehrani znači smanjenje konzumacije namirnica s višim glikemijskim indeksom te onih s većim udjelom masnoća. To blagotvorno djeluje na kolesterol, odnosno smanjuje onaj loš, a povećava dobar.

Mahunarke su također pune proteina, vitamina, minerala i vlakana, a zbog ovog posljednjeg odlično djeluju na probavu. Ako vas dosad nismo potaknuli na to da jedete više graha, možda će vam ovaj podatak promijeniti mišljenje.

Porcija od 130 grama dnevno pomoći će vam da skinete suvišne kilograme bez ikakve dijete. Utvrđeno je da ovakva malena promjena na jelovniku rezultira gubitkom 0,34 kilograma u šest tjedana. Sad ste sigurno razočarani, no gledajte na to s druge strane: dugoročno, zajamčena vam je vitka linija, kilogrami se neće vraćati, a vi ste, time što se hranite zdravo, svome tijelu učinili uslugu.

“Iako je riječ o malenom gubitku na kilogramima, naša istraživanja pokazuju da i sitne promjene u prehrani mogu dovesti do zdravog mršavljenja, a što je još važnije, bez yo-yo efekta”, kaže dr. Russell de Souza iz bolnice Sveti Mihael u Torontu, voditeljica istraživanja koje je provedeno na 1.037 ispitanika.

U svakom slučaju, treba ih uključiti u prehranu. One se sporo probavljaju, te vas dulje drže sitima.

Preporučljivo je namočiti ih noć prije kako biste izbjegli nadutost i težinu u želucu.

Suhi grašak i leću ne treba namakati. Stoga, trk u dućan po kombu algu koja sprječava napuhavanje i – navalite!

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Izvor ljepotaizdravlje.hr

Komentari

komentara