Kuća i hrana

Dobre strane – Šta sve možete da uradite sa šećerom…

Napisao admin

Stalno čitamo i slušamo o štetnosti šećera, ali ovaj ugljeni hidrat nepravedno je stavljen na crnu listu namirnica. Ukoliko se ne upotrebljava u ishrani, već u neke druge, manje poznate svrhe, ovaj dodatak hrani zapravo može da bude vrlo koristan.


šećer (foto:cure.ba)

Otkrivamo vam dobre strane šećera i devet načina kako ga koristiti, a da ne unesete ni jednu kaloriju!

1. ODRŽAVA CVIJEĆE SVJEŽIM

Dodajte dvije kašičice šećera i dvije kašike alkoholnog sirćeta vodi u vazi za dugotrajnu svježinu cvijeća. Šećer je dobar za stabljiku, a sirće zaustavlja razvoj bakterija.

2. UBLAŽAVA LjUTU HRANU

Mlijeko takođe djeluje u ovom slučaju, ali ako ne želite da pijete mlijeko uz ručak ili večeru možete upotrijebiti šećer kako biste ublažili osjećaj gorenja u ustima poslije ljute hrane. Prstohvat šećera biće dovoljan. Ne morate ni da ga progutate ako brojite svaku kaloriju.

3. LIJEČI RANE I INFEKCIJE

Stavite li šećer u granulama na upaljene, inficirane rane i čireve on će ubiti bakteriju koja usporava zaceljivanje i izaziva hroničan bol.

4. RADI PILING TIJELA

Pomiješajte šećer s bademovim ili maslinovim uljem, a za prijatan miris dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po svom izboru. Umasirajte u kožu i isperite pod tušem. Odstranićete mrtve ćelije i dobiti meku, glatku i nježnu kožu poput bebine.

5. UKLANjA MRLjE OD TRAVE

Ukoliko niste baš radi da koristite izbeljivač, naročito ako je riječ o tkanini koja sadrži više boja, mrlju od trave probajte da uklonite pastom od šećera i vode. Smjesu nanesite na fleku, neka odstoji sat vremena, a zatim je isperite čistom vodom.

6. ČINI USNE GLATKIM

Za njegu suvih usana, izmiješajte istu količinu šećera i maslinovog ulja dok ne nastane gusta smjesa. Pastu nanesite na usnice i ostavite da odstoji trideset sekundi. Obrišite ih vlažnom krpom i uživajte u usnama mekim poput svile.

7. ČISTI MLIN ZA KAFU

Ako ste pobornik stare škole pa još uvijek volite da sami meljete kafu, vaš mlin radiće duže i bolje čistite li ga šećerom. Osim toga, apsorbovaće miris ostataka zrna kafe i začina koje meljete. Jednostavno uspite šećer u mlin i meljite ga nekoliko minuta.

8. SMIRUJE OPČENI JEZIK

Baš kao što ublažava osjećaj gorenja u ustima poslije ljute hrane, pomaže i u smirivanju opečenog jezika. Pospite malo šećera na opečeni dio i bol bi trebalo odmah da nestane.

9. ČISTI RUKE OD MASNOĆE

Ako sapun nije dovoljan, masne ruke očistite mješavinom iste količine maslinovog ulja i šećera. Trljajte dlanove jedan o drugi i kada osjetite da više nisu masni dobro ih isperite vodom u lavabou, piše Zadovoljna.

cure.ba

Komentari

komentara