Kuća i hrana

Evo zašto treba travnjak posipati šećerom!

Napisao H. H.

Zna se da korov “voli” siromašnu zemlju jer se u njoj lakše širi, pa će samim tim šećer korisno uticati i na iskorijenjivanje ovih štetnih biljaka.

Ako hoćete da vam trava bude lijepe, zelene boje, treba da ga posipate – šećerom! Ovo nije šala, stručnjaci su dokazali da običan bijeli šećer veoma povoljno djeluje na travu. Njime se hrane korisne bakterije, insekti i druge bube, lako se nanosi, jeftin je, ni djeca ni životinje neće imati alergijske reakcije što je čest slučaj kada se nanose specijalne hemikalije ili druge vrste đubriva. Šećer će takođe ojačati travu a istovremeno “obeshrabriti” rast korova.

Hemijski preparati i herbicidi sem loših često uništavaju i korisne mikroorganizme i insekte koji obogaćuju zemljište, što nije slučaj sa šećerom. Njime će se hraniti organizmi koji će doprineti boljoj iskorišćenosti azota, uticat će na intenzivniju fotosintezu, stimulisati rast korijena trave.

Takođe, korisni mikroorganizmi koji će se hraniti šećerom doprinijet će boljoj strukturi zemljišta i učiniti da trava bude manje osjetljiva na vrućinu, sušu ili hladnoću.

Zna se da korov “voli” siromašnu zemlju jer se u njoj lakše širi, pa će samim tim šećer korisno uticati i na iskorijenjivanje ovih štetnih biljaka.

Veoma je lako nanijeti šećer na travnjak, ne treba vam nikakva posebna posuda, niti morate da vodite računa da ga ravnomjerno svuda prospete. Ne treba da brinete da će vam višak šećera spržiti travu.

Savjet je da šećer po travnjaku posipate nekoliko puta u prvoj godini upotrebe jer će trebati dosta vremena da se iz zemlje iščiste vještačka đubriva i da se vrate dobre bakterije.

Kada se zemlja i travnjak oporave dovoljno je da to činite dva puta, na jesen i u proljeće. Nakon što pospete šećer, temeljno zalijte travnjak, prenose “Novosti“.

Komentari

komentara