Kuća i hrana

U hrani je spas – Ako ste depresivni i bezvoljni, ova hrana će vas učniti sretnima!

Napisao admin

Poznata izreka kako je malo potrebno da budemo sretni mogla bi se primijeniti i ovdje. Barem tako tvrdi nova studija u kojoj su znanstvenici 240 ispitanika zamolili da nabrzinu poredaju hranu po kriteriju sreće, ugode i utjehe.


Hrana (foto: cure.ba)

Hrana koja nas čini najviše sretnima: sladoled, čokolada, torta, grožđe i pizza. Potpuno je pogrešno uvjerenje kako je tada najbolje odjuriti u najdraži McDonalds. Fast food će nas brzo zasititi no neće nas učiniti sretnijim. Usput, brza hrana nas čini tromima i bezvoljnima. Prema mišljenju ispitanika hrana koja nas čini najmanje sretnima su: tofu, soja, avokado, mortadela i losos.

Hrana koja nam pruža osjećaj ugode: sladoled, keksi, čokolada. Svježi sir i drugi mliječni proizvodi sadrže najviše aminokiselina za dobro rasploženje. Piletina sadrži aminokiseline koje pozitivno utječu na našu kosu i raspoloženje.

Hrana koja ne pruža osjećaj ugode: tofu, soja, cvjetača, avokado.
Hrana za utjehu: čokolada definitivno ubija loše raspoloženje. Najbolji je izbor čokolada s visokim udjelom kakaa.Tadavam za sreću nije potrebna golema količina. Dodajmo tome kako je dobra utjeha sladoled, tjestenina, jabuke i naranče. Ugljikohidrati su također važni u stvaranju hormona za sreću, zato za doručak jedite cornflakes, muesli ili integralni kruh. Riža, rezanci ili krumpir najbolji su izbori za ručak.

Ima još mnogo tajni vezanih uz konzumiranje namirnica. Želite li svježi dah? Onda umjesto žvakaće gume možete isprobati peršin.

Ima dana kada smo potpuno bezvoljni. Vitamini i cink sigurno će vas razbuditi. Dodamo li ovom popisu mahunarke zasigurno vas naš prijedlog neće oduševiti, ali grah, mahune, leća i ostale mahunarke nisu važni samo za vegeterijance kao važan izvor bjelančevina. Budući da u tragovima sadrže cink, jačaju otpornost organizma i suzbijaju upale. Vitamin C poznat je po odličnom djelovanju, a svi pod stresom trebali bi jesti voće poput grejpa, limete, limuna i naranče jer ono sadrži visoku koncentraciju vitamina C.

Vitamin K i folna kiselina održavaju mozak u dobroj formi i jačaju živce! Ko ne voli špinat, može se odlučiti za zelenu salatu, (kiseli)kupus i avokado. Grožđe popravlja raspoloženje, poboljšava koncetraciju i budi novu energiju.

Nakon ovog testa znanstvenici su zamolili ispitanike da na komad papira na brzinu napišu što više namirnica s liste kojih se mogu prisjetiti. Ispitanici su se znatno više prisjetili zdrave hrane u usporedbi s hranom koja pruža osjećaj ugode i sreće, no još uvijek nije otkriven razlog zašto je tako.

doznajemo

Komentari

komentara