Kuća i hrana

U nastojanju da riješe problem gojaznosti – Brzu hranu će obilježavati jezivim naljepnicama?!

Napisao admin

U nastojanju da riješe problem gojaznosti, kanadski lekari predložil su kampanju inspirisanu naljepnicama na kutijama za cigarete.


Brza hrana (Foto: vestinet.rs)

Udruženje ljekara iz Ontarija (OMA) u utorak je predstavilo nekoliko probnih uzoraka ambalaže s naljepnicama zastrašujućeg sadržaja, uključujući i kutiju za picu s fotografijom pocrnjele masne jetre i tetrapak za sok s fotografijom dečijeg stopala sa čirom.

“Možda neki smatraju da su ovakve naljepnice suviše radikalna mjera, ali je situacija takva da zahtijeva hitno reagovanje”, saopštava OMA.

Ljekari su predložili još nekoliko mjera za borbu protiv gojaznosti, kao što su uvođenje većih poreza na nezdravu hranu i smanjenje poreza na zdrave proizvode, stavljanje zdravstvenih upozorenja na izloge prodavnica prehrambene robe…

Predložili su i ograničavanje marketinga i prodaje u prodavnicama koje posjećuju djeca.

Predsjednik OMA Dag Vir kaže da bolesti koje se javljaju kao posljedica gojaznosti koštaju Ontario 2,2 do 2,5 milijardi dolara godišnje. Čak 31,5 % djece i tinejdžera u Kanadi ima višak kilograma ili je gojazno. Vlada Ontarija saopštila je da će razmotriti predloge OMA, ali ih nije komentarisala.

Proizvođači: Šokirani smo, hrana nije duhan

Povodom predloga OMA oglasilo se i industrijsko udruženje “Prehrambeni i potrošački proizvodi Kanade”.

– Mislim da je šokantno što ljekari poistovjećuju hranu s duhanom. Oni demonizuju pojedine proizvode i određene kategorije, umjesto da pošalju poruku o značaju uravnotežene ishrane, što je veoma neodgovorno. Mislim da je promovisanje uravnotežene ishrane i zdravog načina života djelotvornija mjera od naljepnica – rekla je potpredsjednica te organizacije Filis Tanaka.

cure.ba

Komentari

komentara