Kuća i hrana

Mirisni afrodizijak – Vanila – kraljica začina

Napisao admin

Osim što podstiče seksualnu želju, vanila pozitivno utiče na varenje i funkciju centralnog nervnog sistema.


Vanila (Foto: Cure.ba)

Vanila je vrlo aromatična, a osim karakterističnog, intenzivnog mirisa odlikuje se raskošnim, slatkastim ukusom. Zbog dugotrajnog procesa proizvodnje, ova biljka pored šafrana i kardamona, spada među najskuplje začine na svijetu, a poznata je i kao snažan afrodizijak. 

Najčešće se korste za poboljšanje ukusa raznim jelima i napicima, a vjeruje se da konzumiranje hrane obogaćene ovom biljkom pozitivno utiče na centralni nervni sistem. Etarsko ulje koje se razvija u plodu vanilije tokom njenog sazrijevanja smiruje grčeve u želucu i crijevima. Ekstrakt ove biljke pravi se od usitnjenih suvih mahuna koje se potapaju u vruću vodu i alkohol. Za jelo se koristi unutrašnji, mekani dio mahune, koji ima veoma intenzivnu aromu i zato ga je potrebno umjereno dozirati. 

Istraživanja koja su proveli stručnjaci u Londonu pokazali su da sladak miris ove biljke djeluje umirujuće, te da je odlično sredstvo protiv napada gladi. Učesnicima eksperimenata koji pate od viška kilograma zaljepljen je flaster koji oslobađa miris vanilije, nakon čega su im se napadi gladi prorijedili za 50 posto.

cure.ba

Komentari

komentara