Kuća i hrana

Zablude – Koju hranu ne trebamo čuvati u frižideru?

Napisao admin

Ponekad nismo ni svjesni da određenu hranu ili čak stvari držimo u frižideru jer se bojimo kako će se pokvariti, a zapravo ne znamo je li to uopće potrebno.


Hrana (foto: cure.ba)

Koju hranu nije potrebno čuvati u frižideru, doznali su u Yahoo Shine.

Ljuti umak

Njega sigurno ne trebate držati u frižideru. Zahvaljujući sastojcima, spremljen u staklenu bocu, u ostavi može stajati do tri godine.

Krompir

Hladnoća mijenja okus krompira pa ga je pametnije pohraniti u ostavi u papirnatoj vreći. Izbjegavajte plastične vreće jer će krompir početi prije gnjiliti.

Hljeb

Ako ga stavite u frižider, niža temperatura će ga isušiti. Zato je pametnije hljeb čuvati na sobnoj temperaturi do četiri dana. Ako ipak imate viška, možete ga zamrznuti, piše Tportal.

Luk

Ni luk ne voli hladnoću, ali ga nikako nemojte držati u zatvorenim vrećama. Treba mu cirkulacija zraka pa je najbolje da bude u mrežastim vrećama. Pazite da ne bude pored krompira kako ne bi povukao vlažnost i počeo gnjiliti.

Češnjak

Kao i luk, češnjak treba biti u vrećici kroz koju zrak može slobodno strujati. Tako pohranjen može biti upotrebljiv do dva mjeseca.

Paradajz

Paradajz će u frižideru ostati blijed i neće dozrijeti do kraja. Baš poput krušaka, paradajz treba biti na sobnoj temperaturi. Ako želite da prije dozrije, stavite ga u papirnatu vrećicu.

Kafa

Frižider i zamrzivač stvaraju kondenzaciju, a ona može promijeniti okus kafe u zrnu i one mljevene. Kafu ćete najbolje sačuvati u dobro zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

Bundeve

I one će najbolje ostati očuvane ako su spremljene u ostavi, na suhom i tamnom mjestu. Možete ih čuvati oko mjesec dana.

cure.ba

Komentari

komentara