Kuća i hrana

Poznajete li pravila pristojnosti – 7 najgorih grešaka za stolom

Napisao admin

Tablica manira je skup pravila pristojnosti jedenja za stolom. Pokazivanje loših manira za stolom nije dobro u pristojnom društvu. Sada ponašanje za stolom varira od jedne zajednice do druge.


Žena jede (Foto: Cure.ba)

Naprimjer, Indijanci jedu sa svojim rukama, a zapadnjaci s vilicama i noževima. No, oba društva imaju određeni skup manira za stolom koji se moraju slijediti.

Sada kada je svijet postao globalno selo, postoji neki zajednički skup manira koji se prate u cijelom svijetu. No, baš kao što postoje zasnivači pravilnika, postoje i oni koja ta pravila krše. Donosimo vam nekoliko najgorih grešaka za stolom.

1. Podrigivanje

Bez obzira gdje se nalazite na svijetu, glasno podrigivanje za stolom će se smatrati lošim manirom. To je prirodna pojava koja se ponekad ne može kontrolisati. Jednostavno se izvinite i otiđite od stola, kada imate tu potrebu.

2. Lupanje s priborom za jelo

Proizvođenje glasnih zvukova za stolom, upotrebljavajući pribor za jelo je greška. Ukoliko ste lijepo odgojeni, trebali biste znati bešumno koristiti pribor za jelo.

3. Pričanje punih usta

Ovo je jedna od najgorih grešaka koje svaka osoba može učiniti za stolom. Lagan razgovor za stolom trebao bi biti prihvatljiv. Međutim, morate biti sigurni da razgovarate kada tvaša usta nisu puna hrane.

4. “Surrp…” zvuk

Kada jedets supu ili bilo koje drugo slično jelo ili piće, to trebate učiniti nečujno. Proizvodnja “surrp ..“ zvuka kada ispijate tekućinu se smatra vrlo lošim ponašanjem za stolom.

5. Pretrpavanje hrane

Hrana je tu za vas da je jedete. Međutim, pretrpavanje hrenom vaš tanjir ili “guranje” što više hrane u vaša usta, smatra se greškom za stolom. Pristojni ljudi uživaju u hrani i jedu malo po malo.

6. Ispadanje hrane

Ispadanje hrane sa tanjira može se desiti djeci, ali ne i odraslim ljudima. Ukoliko vam se desi da djelić hrane ispadne iz tanjira, pobrinite se da ga na vrijeme vratite.

7. Lizanje prstiju

Indijac bi rekao da kada neko uživa u hrani, da će na kraju “polizati svoje prste”. To bi trebao biti kompliment osobi koja je spremila jelo. Međutim naš moderni senzibilitet nam ne dopušta da ližemo prste poslije jela.

cure.ba

Komentari

komentara