Kuća i hrana

Neka vaš dom blista – Limun u službi čistoće

Napisao admin

Da bi vaš dom bio besprijekorno čist, nisu vam potrebna skupa sredstva za čišćenje. Umjesto njih, kupite limun i vaš dom će blistati.


Limun (Foto: Cure.ba)

Zahvaljujući kiselini, limun djeluje natibakterijski, a površine ostavlja savršeno čistim. Kamenac – Limun može biti vaš najbolji saveznik u borbi protiv kamenca. Na površine koje želite očistiti nanesite limunov sok, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a potom površine očistite i isperite.

Mikrovalna pećnica

Neugodan miris iz mikrovalne pećnice najbolje ćete odstraniti uz pomoć limuna. U zdjelu sa vodom narežite limun na tanke kriške, stavite u mirkovalnu, upalite i ostavite da voda prokuha i kuha do tri minute. Osim što ćete neutralisati neugodan miris, toplota i para će omekšati nečistoće, te će čišćenje mikrovalne biti lakše nego ikada prije.

Prozori

U vodu za pranje prozora dodajte pet kašika limunovog soka. Prozore dodatno ulašitte novinskim papirom i biti će kristalno čisti.

Posuđe

Masnije posuđe lako ćete očistiti mješavinom limunovog soka i sode birakrbone. Smjesu nanesite na posuđe, ostavite kratko da djeluje, potom posuđe očistite i isperite. Ova smjesa idealna za rastapanje masnoća, pa osim posuđe, njome možete čistiti sve masnoćom zaprljane površine.

Metalne površine

Predmete od mesinga, bakra i inoksa možete savršeno očistiti uz pomoć limunovog soka. Ako želite dodatni sjaj, limunovom soku možete dodati i malo soli.

cure.ba

Komentari

komentara