Kuća i hrana

I jos dosta super primjena – Limun za kosu, izbjeljivanje veša, čišćenje kuhinje …

Napisao admin

Prirodni načini za čišćenje ili pripremu hrane uvek su bolji i povoljniji od skupocenih preparata, a jedan od savršenih saveznika u kući je limun.


Limun (Foto: Cure.ba)

Izbeljivanje rublja

Umesto kupovnih sredstava koja u reklamama garantuju savršenu belinu probajte puno povoljniju varijantu s limunom. Za jedno pranje belog rublja sipajte do pola šoljice soka od limuna zajedno s deterdžentom. Jednostavno, lako i jeftino.

Ublažite bolno grlo

Prirodni lekovi uvek su bolji izbor, a bolnom grlu pomažu limun i med. Polovinu limuna prvo malo zapecite dok ne dobije smećkastu boju. Pustite da se hladi nekoliko minuta pa zatim iscedite malo soka te pomešajte s medom i pojedite.

Osvežite plavu kosu

Ako vam još nije vreme za odlazak frizeru, plavu boju kose možete osvežiti limunom. Ocedite sok i pomešajte s vodom pa ostavite da stoji sat vremena. Uspite u bočicu s raspršivačem i nanesite na kosu. Ostavite da stoji neko vreme, a zatim isperite.

Rende

Često ga je teško očistiti jer se lepljiva hrana poput sira čvrsto drži za sve male i oštre rupice. Prođite nekoliko puta polovinom limuna preko rendeta i lakše ćete ga oprati.

Zaštitite hranu

Citrusi sprečavaju hranu da dobije tamnu boju zbog koje izgleda manje privlačno. Huffington Post zato savetuje da nakapate limunovim sokom recimo jabuke koje želite upotrebiti za kolače ili voćnu salatu.

Brza limunada

Ukusnu limunadu lakše ćete napraviti ako prethodno stavite limune u mikrotalasnu pećnicu na 20 sekundi. Budući da će se malo zagrejati, lakše ćete iscediti sok.

Čišćenje daske za rezanje

Daske za rezanje teško je očistiti od razne hrane, ali i mirisa koji se s vremenom uvuku. Pomoći će vam limun – ocedite sok, natrljajte dasku i ostavite 20-ak minuta da deluje pa isperite.

haber.ba

Komentari

komentara