Kuća i hrana

Recept za iftar: Pripremite proljetnu pitu “Sultan kebab”

Napisao H. H.

Za današnji iftar predlažemo tradicionalni turski specijalitet – proljetnu pitu “Sultan kebab”. Priprema ovog jednostavnog jela ne zahtijeva domaće jufke te će vam uz provjerenu kombinaciju piletine i različitih vrsta povrća olakšati izbor i uštedjeti vrijeme.

Recept za ovaj specijalitet je sa čitateljima portala Klix.ba odlučila podijeliti Goraždanka Belma, koja vodi blog “Cooking with B” uz Instagram profil @h_belma_ na kojem svakodnevno dijeli fotografije jela iz kućne radinosti.

Prema Belminom receptu, za ovu proljetnu pitu je potrebno: 1 veći komad pilećih fileta, 1 zelena paprika, 1 crvena paprika, 1 tikvica, 1 glavica crvenog luka, 2-3 čehna bijelog luka, 4-5 šampinjona, 1 krompir, 1 mrkva, so, biber i crvena paprika.

Također, za bešamel sos potrebno je dodatnih 50 g brašna, 50 g maslaca uz 600 ml mlijeka te komad sira za ribanje.

Priprema:

Usitniti komad pilećeg filea, zelenu i crvenu papriku, tikvicu, glavicu luka i par čehna bijelog luka te šampinjone. Izrezati i jedan skuhan krompir i kuhanu mrkvu.

U tavi na malo ulja prepržiti luk, pa dodati piletinu. Začiniti vegetom, soli, biberom i malo crvene paprike. Blago prepržiti pa dodati povrće. Nastaviti pržiti uz povremeno miješanje desetak minuta. Po želji dodati još začina.

Odvojiti gotove jufke, s tim da svaku presavijemo na pola, a prije toga je premažemo uljem. U zdjelicu, pažljivo staviti jufku zatim nekoliko kašika piletine i povrća.

Preklopiti krajeve tako da fino upakujemo jufku da punjenje ne može izaći. Ponoviti s ostatkom jufki i smjese.

Redati u nauljenu posudu za pečenje. Pripremiti bešamel sos tako što ćete na maslacu prepržiti brašno pa zaliti mlijekom, začiniti te kuhati do željene gustoće. Kada bude gotov, premazati njim pitice sa svih strana.

Na svaki komad još staviti dosta rendanog sira. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni oko pola sata, dok ne porumeni i ne dobije zlatnu boju.

Gotove pitice za kraj posuti svježim peršunom.

Komentari

komentara