Kuća i hrana

Štetno po zdravlje – 6 toksičnih supstanci koje trebate izbaciti iz domaćinstva

Napisao admin

U današnje vrijeme, veoma veliki broj proizvoda koje svakodnevno koristimo izuzetno je štetan po zdravlje. Čitanje sastojaka na deklaraciji nekog proizvoda ne mora nam značiti apsolutno ništa – u velikom broju slučajeva štetni sastojci su “zamaskirani” pod sasvim drugim nazivom.


Sredstva za čišćenje (foto: cure.ba)

Srećom, za pojedine proizvode se sa sigurnošću zna da sadrže štetne hemikalije te se preporučuje njihovo izbjegavanje. Evo i koji su to.

Sintetički pesticidi

U ovu kategoriju spadaju sredstva protiv korova, gljivica i insekata i bilo bi mudro da izbjegavate njihovu upotrebu kako u kući tako i izvan nje. Istraživanja ove pesticide povezuju sa nastankom i razvojem raznih oblika raka, uključujući i Nehodžkinov limfom; insekticidi se povezuju i sa oštećenjem mozga kod djece.
 
Antibakterijski sapun

Za antibakterijsku supstancu triklosan, koja se koristi u pojedinim pastama za zube i antibakterijskim sapunima, vjeruje se da može poremetiti funkcije štitne žlijezde i nivo hormona kod ljudi; kada se pomiješa sa otpadnim vodama, ona može izazvati promjene pola kod vodenih organizama. Zdravstveni stručnjaci vjeruju da prekomjerna upotreba ove i drugih antibakterijskih hemikalija unapređuje rast bakterija koje su otporne na antibekaterijske tretmane i terapije.

Jaki proizvodi za čišćenje

Zar nije ironično da zapravo zagađujemo vazduh u domaćinstvu kada koristimo jake hemikalije (za neke od njih je poznato i da izazivaju nastanak raznih oblika raka) za “čišćenje” našeg doma?

Obavezno pogledajte: Čišćenje kuhinje: 9 sredstava u kojima nema toksina

Amonijak može da izazove napade astme, a jaka sredstva za čišćenje pećnica i otčepljivanje odvoda mogu izazvati oštećenja respiratornih organa ili čak opeći kožu kod djece koja doaze u dodir s njima!

Teflonsko posuđe

Da li je praktičnost teflona vrijedna toga? Ta glatka, sjajna tava napravljena je od sintetičkog materijala poznatog pod nazivom perfluorooktanska kiselina, klase hemikalija koje se povezuju sa hiperkinetičkim poremećajem (ADHD), visokim holesterolom i bolestima štitne žlijezde. Takođe, vjeruje se da pomenute hemikalije utiču i na plodnost kod žena.

Vinil

Pojedina udruženja za zdravlje životne sredine vinil nazivaju “otrovna plastika”, zbog njegovog štetnog procesa proizvodnje i efekta na ljude. Vinil je protkan ftalatima, hemijskim omekšivačima plastike koji se povezuju sa poremećajima rada hormona, usporenjem rasta, gojaznošću i drugim zdravstvenim problemima.

Konzervirana hrana

Bisfenol A ili BPA, hemikalija je koja remeti rad hormona i koja se povezuje sa neplodnošću kod muškaraca, dijabetesom, srčanim oboljenjima, agresivnim ponašanjem kod djece i drugim oboljenjima. Hemikalija se koristi u proizvodnji određenih vrsta plastičnih boca i većine konzervi u koju se pakuje konzervirana hrana. Još šokantniji podatak: istraživači su 2010. godine otkrili da putem kože apsorbujemo BPA sa računa koji se printaju na kasama u većini prodavnica!

minimagazin.info

Komentari

komentara