Kuća i hrana

Šta će se desiti, ako pijete pivo svakog dana

Napisao H. H.

Pivo je jedno od najstarijih i najpopularnijih alkoholnih pića, a omiljeno je milionima ljudi širom svijeta. No, da li ste upoznati sa efektima koje pivo ima na čovjekovo zdravlje?

Pivo je bogato proteinima i vitaminom B, a u svom sastavu ima i antioksidante u količini koliko ih ima i u vinu. Hmelj, glavna komponenta u proizvodnji piva, sadrži flavonoide, a isto tako je i dobar izvor minerala koji imaju važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima.

Svakodnevno konzumiranje umerenih količina piva može u velikoj mjeri poboljšati vaše zdravlje:

Pivo održava zdravlje bubrega. Jedna čaša piva dnevno smanjuje vjerovatnoću razvoja bolesti bubrega za čak 40%, pokazali su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja.
Biljna vlakna u njegovom sastavu snižavaju nivo LDL holesterola i štite organizam od kardiovaskularnih bolesti.
Pivo je bogato vitaminima B1, B2, B6 i B12, što definitivno povećava nivo vitamina B u tijelu. Sadrži 30% više vitamina B6 od svih drugih izvora, ali i veliku količinu rijetkog vitamina B12.
Prema drugom naučnom istraživanju, visok nivo silicijuma u pivu jača kosti.
Pivo sadrži laktoflavin i nikotinsku kiselinu, dva sastojka koji poboljšavaju san i liječe nesanicu.
Rezultati istraživanja potvrđuju i da umjereno konzumiranje piva smanjuje rizik od srčanog udara za nevjerovatnih 40 do 60%.
Pivo je odličan napitak za prevenciju zgrušavanja krvi.
Eksperti sugerišu da pivo poboljšava memoriju. Po njihovom mišljenju, ljubitelji piva su izloženi manjoj opasnosti od razvoja demencije i Alchajmerove bolesti u kasnijim godinama od onih koji ga izbjegavaju.
Dokazano je da dvije čaše piva dnevno značajno smanjuju stres.
Svakodnevno konzumiranje piva pozitivno utiče na pigmentaciju, a kožu čini nježnijom i ljepšom, piše “Espreso“.

Komentari

komentara