Kuća i hrana

Skandalozno – Svinjetina u halal kulenu! Švedska agencija za hranu otkrila podvalu slovenske firme

Napisao admin

Švedska agencija za hranu otkrila je svinjsko meso u goveđoj salami opremljenoj islamskim “halal” sertifikatom iz Slovenije.


Svinjetina u halal kulenu (foto: doznajemo)

Slovenački mediji navode da je DNK analizom otkriveno prisustvo znatne količine svinjskog mesa u “goveđem kulenu” proizvođača “Košaki TMI” iz Maribora.

Ta kompanija od 2007. godine posjeduje “halal” sertifikat, koji garantuje da je riječ o mesnom proizvodu dobijenom od životinje koja je bila zaklana prema muslimanskim vjerskim propisima i da ne sadrži svinjetinu.

Portparolka švedske agencije za hranu Luize Niholm izjavila je danas da će o rezultatima testiranja biti obavešten proizvođač u Sloveniji, ali i Evropska unija, jer je riječ o nepravilnom označavanju proizvoda.

“Neprihvatljivo je da proizvodi s ‘halal’ etiketom sadrže svinjetinu”, rekla je Niholm, dodajući da bi slovenačka kompanija trebalo da snosi odgovornost.

Direktor “Košaki TMI” Jure Bojnec rekao je danas da još ne može komentarisati slučaj za koji je tek čuo, da je na službenom putovanju u SAD i da će više informacija pred javnost moći da iznese tokom narednih dana.

Slična stvar dogodila se prošlog mjeseca u Norveškoj, kada je tamošnja agencija za bezbjednost hrane pronašla velike količine svinjetine u proizvodima označenim kao halal.

doznajemo

Komentari

komentara