Kuća i hrana

Priprema, pozor, prozor – Čeka vas veliko proljetno čišćenje

Napisao admin

Zima se bliži kraju, a proljetno sunce i veće temperature polagano već griju dvorišta, kuće i stanove. Vrijeme je da se pripremite za veliko proljetno čišćenje!


čišćenje (foto:cure.ba)

Vaša kuća će konačno oživjeti poslije “zimskog sna”, ali prije toga ga treba propisno i ulickati. Veliko proljetno čišćenje nešto je što svako obavlja na svoj način, ali ipak postoji nekoliko jednostavnih pravila kojih biste trebalo da se pridržavate da vam bude lakše. 

1. Pročitajte ih prije nego što prionete na posao! 

Ne možete početi da čistite ako nemate opremu. I zato trk u kupovinu – obavezna pomagala su sunđerčići, krpe raznih veličina, i naravno, sredstva za čišćenje. 

2. Provjerite kakva je situacija napolju 

Živite li u kući, poslije duge zime vašem dvorištu će sigurno biti potreban totalni preobražaj. Prošetajte, dobro pogledajte šta sve treba da uradite i napravite plan – tako ćete uštedjeti puno vremena.

3. Stavite neki miris 

Novi miris u obliku svijeća ili eteričnih ulja svakako je nešto što će osvježiti zimski “ustajali” prostor i pomoći vam da se lakše prihvatite posla. 

4. Provjerite radi li sve kako treba 

Baš kao što ste detaljno pregledali spoljašnji dio, isto morate da uradite i s unutrašnjim. Provjerite klimu, ventilaciju i ostale aparate jer sad je idealno vrijeme za sve popravke.

5. Sklonite nepotrebnu odjeću 

Ako neki odjevni predmet niste obukli preko pola godine, više ni nećete. Ispraznite ormare, a nepotrebnu odjeću donirajte onima kojima je potrebna. 

6. Osvježite prozore 

Operite prozore i stavite nove zavjese, niste ni svjesni koliko će ta mala promjena osvježiti prostor u kom živite. Pobrinite se da na njima budu proljetne bolje, jer će to razigrati cio prostor, piše Magazin.

S media

Komentari

komentara