Kuća i hrana

Nauka u kuhinji: – Do savršenih palačinaka uz pomoć matematičke formule

Napisao admin

´Ova formula će uz savršenu tavu doista dati savršene palačinke´


Palačinke (foto: cure.ba)

Naučnici i matematičari sa Univerziteta u Wolverhamptonu tvrde da su razvili matematičku formulu za pripremanje savršenih palačinki.

U formuli 100 – [10L / 7F + C(k / C) + T(m / T)] / (S / E), L predstavlja broj ugrušaka u smjesi, F umijeće i sposobnost okretanja palačinaka koje se mjeri od 1 do 100, C ujednačenost smjese koja se mjeri od 0 do 10, k idealnu ujednačenost koja iznosi 5, T temperaturu tave, m savršenu temperaturu tave, S vrijeme koje je smjesa stajala prije nego je iskorištena, a E vrijeme koliko su spremne palačinke stajale prije nego su pojedene, prenosi Daily Mail.

Lizzie Singleton, glasnogovornica lanca prodavaonica Debenhams koji je objavio formulu, objasnila je: Ova formula će uz savršenu tavu doista dati savršene palačinke.

Što ste bliže ukupnom rezultatu od 100, to su palačinke bolje, prenosi Fena. Zlatno pravilo kaže da tava treba biti zagrijana na 190 stepeni Celzijusa, da u smjesi ne smije biti ugrušaka, da smjesa stoji 30 minuta prije korištenja i da se palačinke jedu odmah nakon što se naprave.

bportal.ba

Komentari

komentara