Kuća i hrana

Profesor Baki – Fast food kod djece povećava rizik od astme

Napisao admin

Profesor na Odjeljenu za pedijatriju na Medicinskom fakultetu Tehničkog univerziteta Karadeniz (KTU) prof. dr. Ali Baki smatra da unošenje namirnica poput čokolade, coca cole, pomfrita, čipsa, kečapa, majoneze, previše začinjenog fast fooda i kakaoa povećava rizik od pojave astme kod djece.


fast food (foto:cure.ba)

U izjavi za agenciju Anadolija (AA) Baki je kazao da unošenje hrane koja nema nutricionističke vrijednosti s vremenom kod djece povećava rizik od astme.

“U svijetu je porasla potrošnja fast fooda, odnosno brze hrane. Čokolada, pomfrit, coca cola i ostala gazirana pića, čips i grickalice, previše kakaa, majoneze i kečapa također doprinose razvoju astme, jer smo uočili da je kod djece pojava astme više povezana sa prehranom nego kod odraslih”, izjavio je Baki.

“Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu Ulm u Njemačkoj od strane profesora Gabriela Nagela na 50.000 djece iz 20 zemalja između 8 i 12 godina. Kod djece koja jedu jednom ili više puta sedmično hamburger, rizik od astme je veći nego kod one djece koja ne jedu hamburgere. Ako dijete jede tri ili više hamburgera sedmično, rizik od astme se povećava za 40 posto”, kazao je on.

Profesor Baki je naglasio da se astma rjeđe javlja kod djece koja žive na selima.

“Kada poredimo djecu koja žive u gradovima s djecom u selima, onda je učestalost astme kod djece u selima manja. To je prvenstveno zbog zdravije prehrane. Djeca u selima ne jedu fast food niti jedu hranu s aditivima. A manje su izložena i zagađenom zraku”, kazao je on.

vijesti.ba

Komentari

komentara