Kuća i hrana

Da li ste znali – Margarin je štetan!

Napisao admin

U prehrambenoj industriji margarin se stavlja u sve proizvode, od kolača do gotove hrane, te je postao skoro nezaobilazna namirnica u ljudskoj ishrani. Prvenstveno je nastao kao zdravija zamjena za maslac, što se u međuvremenu pokazalo kao netačno.


Margarin (foto: cure.ba)

Naime brojna istraživanja pokazala su da transmasne kiseline iz margarina povećavaju nivo lošeg LDL holesterola, snižavajući HDL ili tzv. dobri holesterol, što dovodi do arterioskleroze. 

Pored toga, podstiču zgrušavanje krvi i povećavaju rizik za nastanak infarkta miokarda i šloga, te smanjuju sposobnost organizma da koristi esencijalne masne kiseline, neophodne za normalne metaboličke procese. 

Tvrdi margarin za tijesta i kolače sadrži od 19 do 38%, a meki koji se lako maže 11 do 28%  transmasnih kiselina. Stoga nutricionisti i ljekari savjetuju izbjegavanje margarina, kao i smanjeno konzumiranje masnog peciva i gotove hrane koji ga sadrže u velikom procentu.

Pri kupovini gotovih proizvoda pažljivo pročitajte deklaraciju i obratite pažnju da ne sadrže hidrogenizovane masti i transmasne kiseline.

 

cure.ba

Komentari

komentara