Kuća i hrana

Otkrivamo – Maslac ili margarin? Šta je zdravije?

Napisao admin

Svi znamo da je margarin zamjena za maslac sa manjim udjelom masti. Margarin je zdrav za srce, pomaže vam da izgubite težinu i ima milijun drugih prednosti u odnosu na maslac. No, maslac također može biti zdrav na način na koji nikad ne bi zamislili.


Maslac (Foto: Cure.ba)

Ovdje su neke od stvari koje trebate znati o maslacu i margarinu.

–    Maslac je najstariji i prirodni mliječni proizvodi u svijetu. Ljudski rod naučio je vrlo rano kako napraviti maslac od mlijeka.

–    Margarin umjetno skrati biljne masti. Izvorno je korišten za hranjenje purana prije nego što ih odvedu na odstrel. No, budući da je njegov sadržaj masti manji nego kod maslaca, počeo se koristiti za jelo ljudi. 

–    Razlika između maslaca i margarina je okus. Čak i miris svježeg maslaca može potaknuti vaš apetit. Margarin nema ni miris ni okus.

–    Iako se tvrdi da je margarin zdrav za srce, puno istraživačkih fimri su pronašle tragove trans masti u njemu koje začepljuju arterije. 

–    Maslac ima kalorija, ali to je prirodni proizvod (nema trans masti). Uvijek možete napraviti zdrav maslac kod kuće kako bi se osiguralo da je apsolutno bez otrovnih konzervansa. Međutim ne postoji takva stvar kao što je domaći margarin. 

–    Neki proizvođači margarina tvrde da margarin sadrži omega -3 masne kiseline. No, sve one su iz biljnih izvora. Prema znanstvenim istraživanjima, dobar holesterol ili omega -3 masne kiseline prisutne u ribljem ulju su mnogo zdravije za naše srce. 

–    Naše tijelo treba masti. Pa zašto ne odabrati maslac umjesto margarina? Ako moramo konzumirati masti, onda bi one trebale biti prirodne, a ne umjetne. 

–    Jedna stvar koju moramo reći u korist margarina jeste da se puno lakše maže na hljeb nego maslac.

cure.ba

Komentari

komentara