slot online 2023

Savjeti – Mršajte i uživajte u onome što volite

Napisao admin

Želite smršati, ali vam pridržavanje dijetama nikako ne ide od ruke. A da probate s nekim od ovih malih trikova?


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

1. SKINITE 10 KG POMOĆU JABUKE! Umjesto skupih preparata za mršavljenje, naučnici preporučuju ovu lako dostupnu namirnicu koje smanjuju apetit, ubrzava metabolizam i održava vitkost. Od jedne jabuke na dan zdravlje možda neće biti kao san, ali će kazaljka na vagi sigurno pasti. Pojedete li je prije glavnog obroka – unijet ćete 200 kalorija manje. U prevodu, to je minus od 10 kg za godinu dana!

2. SMANJITE MASNE NASLAGE POMOĆU KAFE! Naučnici s Harvarda kažu da su žene koje su pile 2-3 šoljice kafe ubrzale metabolizam za 16% bez obzira što su jele i koliko su vježbale. Kofein i antioksidanti stimulišu nervni sistem i ubrzavaju puls. Gustiranje kafice smanjuje za 34% neraspoloženje i za 42% depresiju, a kad je duh na visini nema razloga da se tješite hranom. 

3. OBUZDAJTE APETIT POMOĆU MASLINOVA ULJA! Kanite ga malo na hljeb ili ga koristite umjesto majoneze za salatu – smanjit ćete apetit i nećete misliti na hranu. Maslinovo ulje sadrži oleičnu kiselinu koja se u želucu pretvara u hormon zadužen za slanje poruke mozgu: ‘Pun sam’. Bogati izvori su i avokado, sjemenke, koštunjavo voće i ulje od sjemena grožđa.

4. OJAČAJTE POMOĆU ZELENIŠA! Nema potrebe da zbog ljepše siluete visite u teretani! Snagu ćete povećati, a metabolizam ubrzati i ako dnevno pojedete tri porcije lisnatog povrća (špinat, brokuli, kelj). Zeleniš sprečava acitozu, prirodni metabolički proces koji u starosti uzrokuje propadanje mišićne mase. Rezultat je očuvana funkcija mišića, tih dokazanih sagorivača kalorija.

5. OSTANITE U TOP FORMI POMOĆU JAJA! Dijetaši koji su jeli dva jaja za doručak gubili su za 65 procenata više tjelesne težine od onih koji su doručkovali zemičku s krem-sirom! Za to je zaslužna  sposobnost proteina da održi stabilan nivo šećera u krvi. Jaja sadrže holin i betain, nutritijente koji smanjuju nivo homocisteina, mogućeg uzročnika za stvaranje tromba.

cure.ba

Komentari

komentara