slot online 2023

Istraživanje – Želite li smršati – vježbajte manje?!

Napisao admin

Bezbroj puta dosad smo čuli i ponovili jednostavno pravilo – hranite se zdravo i vježbajte redovno da biste smršali. Ali, kada nam nauka dozvoli da vježbamo manje – to sigurno nećemo odbiti.


Vaga (Foto: Cure.ba)

Naime, novo istraživanje pokazalo je da vježbanje od 30 minuta ima jednak učinak na gubitak kilograma kao i vježbanje od sat vremena.

Tokom ovog istraživanja, naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu su 13 sedmica pratili ljude koji su krupniji, ali zdravi. Polovina ispitanika vježbala je sat dnevno i sa sobom nosila mjerač pulsa i kalorija, dok je druga polovina radila isto to – ali samo pola sata, piše Cosmopolitan.

U prosjeku, osobe koje su vježbale 30 minuta smršale su jednako kao i osobe koje su vježbale sat vremena. Pitate se kako je to moguće? Naučnici pretpostavljaju da je grupa koja je vježbala 30 minuta bila više motivisana i imala više energije za druge vrste vježbi tokom dana.  Oni također smatraju da je grupa od 60 minuta vjerovatno i jela više, zbog čega su i izgubili manje na težini. Dakle, recept je jednostavan – jedite umjereno i vježbajte umjereno za najbolje rezultate!

cure.ba

Komentari

komentara