slot online 2023

Savjeti – Ako želite smršati jedite samo viljuškom

Napisao admin

Ako ste odlučili smršaviti, a želite i jesti, pokušajte koristiti samo viljušku! Autori francuskog bestselera "Večera sa viljuškom" Sophie Troff i Ivan Gavriloff kažu da ovo nije dijeta, već način života koji omogućuje mršavljenje uz ukusnu, zdravu i pravilnu prehranu. Osnovno pravilo je da izbjegava unos kalorija nakon 17 sati, pa možete smršaviti čak i ako se tokom dana pretjeruje s količinom hrane.


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

Ali uslov je jedan:
za večeru je dozvoljeno samo ono što možete jesti viljuškom.

Zašto je djelotvorna

u ovoj je dijeti dopušteno jesti sve, pa organizam dobiva sve potrebne hranjive tvari. No, treba znatno smanjiti unos zasićenih masnoća (maslac, sirevi i umaci) jer na taj način štedite kalorije i čuvate zdravlje srca i krvnih žila. Kad je riječ o mahunarkama i žitaricama, ograničenja nema.
Tokom dana ne pretjerujte s konzumacijom alkohola, slatkiša i soli. Na jelovniku se svakodnevno mora naći pet obroka voća i povrća (po vlastitom izboru ). Ova dijeta nalikuje tzv. mediteranskoj prehrani, koja se bazira na žitaricama, mahunarkama, ribi i povrću.
Dijeta sa viljuškom nije restriktivna, pa jedete ono što volite i želite, ali treba biti umjeren. Prednosti ove dijete je što nije potrebno vagati namirnice niti brojati kalorije, a i osobe koje se hrane izvan kuće mogu je provoditi. Ovaj način ishrane preporučljiv je svima, a najveći uspjeh će postići osobe koje su se prije hranile neredovito i nezdravo te konzumirale mnogo masnoća životinjskog porijekla.

Šta je dopušteno
Tokom dana možete jesti šta želite, ali ne pretjerujte sa začinima ( nikad ne konzumirajte više od 3 kašike maslinovog ulja na dan ) i količinom hrane. Doručak i poslijepodnevna užina ne samo da su poželjni, nego i obavezni.
Za večeru zaboravite nož i kašiku, jedite samo ono što se može pojesti viljuškom ( nemojte viljuškom mazati topljeni sir na kruh! ). Dopuštene su mahunarke ( leća, mahune, grašak ), žitarice ( tjestenina, riža, pšenica ), riba, salate, jaja.
A što je zabranjeno
Navečer se na vašem stolu ne bi smjele naći namirnice koje inače jedete prstima ( masline, kruh, grisini i krekeri, grožđe ili agrumi ), te jela koja se jedu kašikom ( puding, sladoled, supa ili jogurt ). Nema mjesta ni za paštete, maslac, sireve za mazanje, pekmez, med i sve vrste umaka te jela kod kojih se služite nožem: bijelo ili crveno mesi, divljač, sirevi, pizza, voće poput jabuka, krušaka, kivija, anansa i slično.
Kako uspjeti
Ako prije spavanja osjetite potrebu za slatkim, popijte čaj zaslađen kašikicom meda. Kad večerate vani, pojedite samo polovicu onoga što vam donesu, i to jela koja se jedu viljuškom. Izbjegavajte desert! Ako ste u situaciji gdje je ponuđen hladni ili topli buffet ili jela koja se jedu prstima, pojedite što želite bez grižnje savjesti, ali sutradan pravila za večeru primjenite i za ručak.
Vagajte se jednom sedmično i bilježite svaki napredak, što će biti poticaj da ustrajete. Nikad ne sjedajte za stol gladni, već ravnomjerno rasporedite hranu tokom dana i ne lišavajte se onoga što najviše volite.

cure.ba

Komentari

komentara