slot online 2023

Svaka druga žena na dijeti – Koliko dijeta žena isproba u životu?

Napisao admin

Prosječna žena tokom života isproba 104 dijete, muškarci znatno manje odnosno svega 27 različitih načina reducirane prehrane. Tako barem tvrdi novo britansko istraživanje.


Dijeta (Foto: Cure.ba)

Istraživanje koje su predočili britanski znanstvenici pokazalo je da je svaka druga žena na dijeti ili da intenzivno razmišlja o njoj.

U istom istraživanju, koje je objavio magazin Health, stručnjaci su proučavali prehrambene navike 400 žena i zaključili da većina njih ne preza ni pred čim u želji da dođe do željene linije.

Negativni trend koji su izdvojili istraživači jest činjenica da se sve veći broj žena odlučuje na rigorozne dijete s dnevnim unosom od 900 ili manje kalorija.

Formula je to prema kojoj se, primjerice, Nicole Richie u samo nekoliko tjedana nakon porođaja vratila na svoju idealnu težinu. Međutim, upozoravaju nutricionisti, takve dijete dugoročno mogu biti kobne za zdravlje.

‘Svaka prehrana koja nije izbalansirana ili koja isključuje određene skupine namirnica, a provodi se dulje vrijeme izaziva stres u organizmu, a posljedice su mnogobrojne. Primjerice, Helicobacter pylori, loša probava, a u ekstremnim slučajevima može voditi i do nekog od poremećaja u prehrani’ napominje nutricionistica Lauren Gellar.

Ona ističe da je za gubitak kilograma s minimalnim rizikom od jo-jo efekta potrebno promijeniti prehrambene navike, smanjiti unos kalorija, ali ne na štetu raznolikosti prehrane, potaknuti fizičku aktivnost i izbjegavati alkohol.

cure.ba

Komentari

komentara